[MYSTERYLAND] Direct na de toespraak van Mark Rutte had de organisatie van Mysteryland geen andere keuze dan het festival te schrappen. Het grootste en bekendste festival van de regio zou plaatsvinden op 28, 29 en 30 augustus op de vertrouwde locatie in Spaarnwoude. "Het doet ons groot verdriet", laat de directie weten. "Het festival kan deze zomer niet doorgaan en wordt uitgesteld naar 27 tot en met 29 augustus van volgend jaar. Iedereen die al tickets heeft, ook voor de camping of hotel, wordt per mail verschillende opties aangeboden. De tickets kunnen worden meegenomen naar 2021, worden omgeruild in een loyaliteitsvoucher of worden terugbetaald."

[AWAKENINGS] Ook het andere grote festival in Spaarnwoude, Awakenings, wordt verplaatst naar volgend jaar het laatste weekeinde van juni. Het zou 27 en 28 juni worden plaatsvinden. Alle 80.000 kaartjes voor het toonaangevende technofestival waren al maanden uitverkocht. Er gelden dezelfde voorwaarden als Mysterieland, geld terugkrijgen is dus een optie. Contact verloopt via email.

[MUD MASTERS] Mud Masters Haarlemmermeer was dit jaar verhuist naar 6 en 7 juni omdat het dan warmer is dan half april, wanneer het tot nog toe werd gehouden. Wie al een kaartje had gekocht, kan dat bijvoorbeeld verzilveren op een andere locatie, verdeeld over acht dagen in het jaar. Andre Skwortsow van Mudmasters: "Enorm balen dat het evenement niet kan doorgaan, maar we zijn gelukkig een financieel gezond bedrijf. We hebben veel reacties gehad van bezoekers in Haarlemmermeer die graag 26 en 27 september in Biddinghuizen meedoen. Er is daar genoeg ruimte in een mooie bosomgeving. Verder zijn we aan het onderzoeken wat onze rechten en plichten zijn. Er is veel regelgeving in ontwikkeling." Op de website van Mudmasters staat dat de tickets kosteloos kunnen worden overgedragen aan een ander persoon. In verband met het coronavirus en de aanpassing van onze eventkalender is het ontzettend druk: Wij proberen iedereen zo goed en zo snel mogelijk te helpen, maar dit kan langer duren dan je van ons gewend bent. Wij vragen jouw begrip hiervoor.

[CONCOURS HIPPIQUE] Het Concours Hippique Hoofddorp was begin maart al afgeblazen. Het paardenfeest zou van 12 tot en met 14 juni plaatsvinden in het Haarlemmermeerse Bos, maar voorzitter Dick Winters nam direct stappen na de uitbraak van het virus: "Het is geheel onduidelijk hoelang de huidige maatregelen van kracht zullen zijn. Wij willen daarom geen enkel risico nemen met de gezondheid van onze deelnemers, bezoekers, medewerkers en vrijwilligers", zei hij toen. "De economische en personele gevolgen van de maatregelen zijn voor de ondernemingen van vele van onze sponsors en bestuursleden zeer ingrijpend. In dat kader kunnen wij van niemand verwachten op dit moment een immateriële en/of financiële bijdrage te leveren aan het concours. Kortom, het is onder deze omstandigheden niet mogelijk en gepast om een feest te organiseren voor ruiters en bezoekers van het concours. Wij gaan ervan uit dat er volgend jaar wel weer een concours zal zijn."

[HAARLEMRMEERRUN] De HaarlemrmeerRun op zondag 6 september werd al half maart gecanceld. "Als eerste reden geldt de veiligheid voor onze lopers en de vele vrijwilligers. Daarnaast realiseren we ons dat onze geldgevers alle financiële middelen nodig zullen hebben om de crisis waar we als samenleving in zitten, het hoofd te kunnen bieden. Zonder dat onze businesspartners zelf een dergelijk verzoek hebben gedaan, begrijpen we dat er prioriteiten gesteld moeten worden. De organiseerbaarheid van een evenement als de Haarlemmermeerrun is het laatste aspect op basis waarvan we besloten hebben de editie 2020 te schrappen. In 2021 zal de Haarlemmermeerrun weer als vanouds georganiseerd worden."

[MEERLIVE] Martin Langeveld van muziekfestival MeerLive in Hoofddorp houdt nog hoop. "De beperkingen duren tot 1 september, wij staan op 3 september gepland. Ik hou de deur open. Mits mogelijk komt er een miniversie. Begin augustus hak ik de knoop door, voor hetzelfde geld vinden ze een tegengif voor corona. In doe al twintig jaar zaken met dezelfde leveranciers, dus die zijn wat flexibel om nog te schakelen." Langeveld denkt ook aan het publiek. "Het is voor iedereen pijnlijk dart er geen evenementen zijn. Zo jammer is dat. Maar ik blijf positief."

[FEESTWEKEN] De vele feestweken in Haarlemmermeer dreigen ook niet door te gaan. De grote publiekstrekkers in Vijfhuizen en Nieuw-Vennep worden wellicht in afgeslankte vorm doorgezet. (Later meer)