Spannend weekend voor Esmee Visser

Sport

BEINSDORP Met de wedstrijden op het Olympisch Kwalificatie Toernooi is Heerenveen deze dagen het kloppend hart van de Nederlandse schaatswereld. Esmee Visser maakt zich op voor de 5.000 meter. De Beinsdorpse is hard op weg naar de wereldtop en verschijnt morgen aan de start in het Thialf.

Ze wist zich woensdag niet te kwalificeren op de 3.000 meter - met een tijd van 4:06.23 werd ze vijfde - maar Visser wil sowieso 'alles uit haarzelf halen wat erin zit', vertelde ze in een eerder interview met het Witte Weekblad. De langebaanschaatsster woont momenteel in Heerenveen en schaatst sinds seizoen 2016 / 2017 bij Team Plantina. Op het WK junioren 2015 in Warschau won Visser goud op de Team Pursuit. Bij haar wereldbekerdebuut in november 2017 in Stavanger zette zij op de 5.000 meter in de B-groep met 6.58,04 de snelste tijd neer, ze was hiermee tevens sneller dan de drie Nederlandse vrouwen in de A-groep.

Al op haar achtste ging Visser met haar vader schaatsen in Haarlem en werd ze lid van IJsclub Nut en Vermaak in Leimuiden. Ze vond het 'superleuk' en deed al snel mee aan districtskampioenschappen. Ze was toen al heel competitief ingesteld, ging trainen in Leiden en later intensiever in Haarlem. Het werd duidelijk, dat haar specialiteit bij de lange afstanden lag. "Dankzij de clubtrainers werd ik sterk en ook gevraagd voor de selectie. Vanaf dat moment, ik was 15, werd ik echt fanatiek en heb me door veel meer training jaarlijks veel weten te verbeteren." Als A junior ging Esmee naar het RTC (Regionaal Talenten Centra) in Haarlem, waar trainer Sjoerd Geraets haar zeer veel heeft geleerd.

Lange baan is het hoofddoel van Visser. Ze traint vaak op de snelle baan van Inzell en op andere Europese banen. In de toekomst hoopt ze aan World Cups mee te mogen doen en aan EK's en WK's. Grote droom is de Olympische Spelen van 2022, want 2018 komt te vroeg, gaf ze al eerder aan in het interview met het Witte Weekblad.

Archieffoto

advertentie