Unieke kleurenfilm van De Blauwe Beugel kort na de bevrijding
Unieke kleurenfilm van De Blauwe Beugel kort na de bevrijding still uit film

nostalgisch filmfestival ook voorrijsenhouters feest van herkenning

Overig Deel je nieuws

AALSMEER/RIJSENHOUT – Zwemwedstrijden in ‘De Blauwe Beugel’; winters plezier – zelfs met auto’s - op de Kleine Poel; hotel-restaurant ‘De Uil’; het pontje tussen Aalsmeerderdijk en Uiterweg. Slechts een kleine opsomming van unieke filmbeelden uit de jaren veertig en vijftig. Te zien op grote LED-schermen op het negende Nostalgisch Filmfestival, op dinsdag 6 september in de feesttent op het Praamplein in Aalsmeer.

Ook voor de inwoners van Rijsenhout, die van oudsher sterk op Aalsmeer zijn georiënteerd, is op de dinsdag van Feestweek Aalsmeer veel nostalgie te beleven. Samensteller en presentator van het Nostalgisch Filmfestival, de Aalsmeerse journalist Dick Piet, heeft een programma samengesteld van films uit de periode 1930-2010, met onderwerpen, die zeker ook voor de Rijsenhouters een feest van herkenning zijn. 

Behalve van hiervoor genoemde onderwerpen, zijn filmopnamen te zien van de vroegere bloemenveilingen CAV en ‘Bloemenlust’; verschillende kwekerijen;  het Aalsmeerse bloemencorso, waaraan ook Rijsenhout met een praalwagen deelnam; de bussen van Maarse & Kroon en de Pramenrace in de jaren ’90. Uniek zijn de kleurenbeelden van de Uiterweg rond 1950, zowel vóór als ná de demping van de noord-westelijke dijksloot. 

De vroeger aan de Aalsmeerderdijk gevestigde cafés, hadden een sterke aantrekkingskracht op Aalsmeerders. Hotel-Restaurant ‘De Uil’ spande hierbij de kroon; vele Aalsmeerders beleefden hier in hun jeugd gezellige dansavonden. Omgekeerd gingen vroeger vele Rijsenhouters in Aalsmeer uit, bijvoorbeeld naar ‘De Oude Veiling’ en ‘De Drie Kolommen.’

Eigenlijk hebben de Rijsenhouters zich altijd meer Aalsmeerder gevoeld, dan Haarlemmermeerder. Zeker tot 1960. Dat was niet zo verwonderlijk, want tot die tijd heette Rijsenhout immers Aalsmeerderbuurt-Zuid. Bovendien stonden de inwoners vermeld in zowel het adres- als telefoonboek van Aalsmeer. De Rijsenhouters hadden niet veelal werk op de kwekerijen en veilingen in Aalsmeer, maar gingen daar ook naar school en kerk. Ook namen zij actief deel aan het Aalsmeerse verenigingsleven. 

De kaartverkoop voor het Nostalgisch Filmfestival start donderdagavond 18 augustus, tussen 19 tot 20.30 uur in het Boekhuis in de Zijdstraat. De kaarten, voor zowel de middag- als avondvoorstelling, kosten 7,50 euro, inclusief garderobe en koffie (contante betaling, geen pinmogelijkheid). Indien nog voorradig, zijn ze daarna verkrijgbaar vanaf vrijdag 19 augustus tijdens de normale openingstijden van de winkel.

 

advertentie
advertentie