Eén van de wereldberoemde verpakkingen van de anijssnoepjes Anis de Flavigny, verkrijgbaar in vele smaken. In dit geval met een citroensmaak.
Eén van de wereldberoemde verpakkingen van de anijssnoepjes Anis de Flavigny, verkrijgbaar in vele smaken. In dit geval met een citroensmaak. De heer Anne Louis Cammenga

ANIS DE FLAVIGNY ‘TERUG’ IN ZEIST EN NEDERLAND

Lokaal Deel je nieuws

Het wereldberoemde anijssnoepje Anis de Flavigny is terug in Zeist en Nederland. In Zeist kan het snoepje onder meer gekocht worden bij het Kruidvat aan de Slotlaan.  De bekende Zeister Frankrijkkenner en Royaltyspecialist Anne Louis Cammenga vertelt erover in een gesprek met verslaggever Maarten Bos.

“Waarom terug in Zeist? Omdat de Franse koning Lodewijk XIV in 1672 tien dagen in Zeist verbleef met zijn legertroepen en toen zeer waarschijnlijk het anijssnoepje bij zich had, want het Anis de Flavigny was één van zijn meest favoriete zoetigheden.

De geschiedenis van de lekkernij, die nu inmiddels officieel erkend is als Frans erfgoed, is fascinerend en rijk. Anis de Flavigny wordt geproduceerd in de gebouwen van een van de oudste abdijen van Frankrijk: de Benedictijner abdij van Saint Pierre uit 719 gelegen in het dorpje Flavigny in Bourgondië. Al vanaf 812 wordt er anijs gekweekt in die abdij na een landelijk besluit van Karel de Grote om dit soort religieuze gebouwen daarvoor te gebruiken.

Vanaf 1591 ontstaat het snoepje daadwerkelijk. De stengels van de anijsplant vormen de basis van de lekkernij. In de 17e eeuw wordt het Anis bekender want Lodewijk XIV, de Zonnekoning, snoept graag zijn “anisse”. De volgende beroemde gebruiker is de 7e Prins van Conde, lid van de Franse koninklijke familie, die een groot fan is en in 1700 liefst 38 pond Anis de Flavigny ontvangt.

In 1896 koopt de fabrikant Galimard de abdij en vestigt er een grote nieuwe fabriek. In 1923 neemt Jean Troubat dit bedrijf over. Als in 1965 Nicolas Troubat zijn vader Jean als fabrikant opvolgt stijgt de jaarlijkse productie van het anijssnoepje van aanvankelijk 80 naar 250 ton. 

De grote erkenning komt in de jaren 90 met de toekenning van verschillende prijzen. De belangrijkste onderscheiding moet dan nog komen. In 2016 wordt de anijsfabriek Living Heritage Company, een parel van Frankrijk. De abdij waar de productie nog altijd plaatsvindt is zeer oud en in oude luister hersteld na verschillende opgravingen en opknapbeurten. Het dorpje Flavigny zelf heeft 320 inwoners en behoort tot de prestigieuze “ les plus beaux villages de France”. Interessant is nog te vermelden dat het dorp vernoemd is naar de Romein Flavinius. Hij vocht hier voor Caesar in de Gallische oorlog en kreeg als beloning de hier gelegen heuvel in eigendom”.

advertentie
advertentie