GroenLinks Haarlemmermeer organiseert webinar over Burgerberaad.

Lokaal Deel je nieuws

Is dat ene vakje per vier jaar inkleuren genoeg om echt mee te praten? Hoe kun je inwoners nog beter betrekken bij wat er in de gemeente moet gebeuren? In diverse gemeentes worden daarvoor Burgerberaden opgezet. GroenLinks Haarlemmermeer organiseert maandag 21 februari een webinar over de vraag of zo’n Burgerberaad ook voor deze gemeente een goed idee kan zijn.

WEBINAR
maandag 21 februari 2022
Online
19.30 - 21.00 uur

In diverse gemeentes vinden tegenwoordig experimenten plaats met een zogeheten Burgerberaad. De politiek vraagt via zo’n Burgerberaad hulp bij een bepaald probleem (zoals de energietransitie). Er wordt vooraf afgesproken wat er met de uitkomst wordt gedaan (en wat niet). Het Burgerberaad krijgt vervolgens tijd en (zo nodig) geld om zijn werk te kunnen doen. De organisatie wordt niet door één politieke partij of lobbyclub gedaan. De deelnemers vormen een doorsnede van de samenleving: veel mensen worden uitgenodigd en van de mensen die willen meedoen wordt een groep geloot. Die groep bestaat uit mensen van verschillende leeftijd, achtergrond, inkomen, et cetera.

De deelnemers van zo’n Burgerberaad krijgen daarna informatie van deskundigen, belangengroepen, of van iedereen die ze zelf willen vragen. Ook kritische informatie wordt gehoord. En alle informatie is openbaar. Deelnemers gaan in gesprek onder leiding van een onpartijdige gespreksleider. Het gaat altijd om het algemeen belang. Uiteindelijk wordt gezamenlijk besloten welke aanbevelingen het Burgerberaad doet. Er wordt ook verteld hoeveel deelnemers die aanbeveling niet steunen. Waarna de gemeenteraad alsnog het definitieve besluit neemt.

Op maandag 21 februari komen raadsleden uit de gemeenten Amsterdam, Rheden en Haarlem (Imane Nadif, Tim Endeveld en Janneke Barten) erover vertellen, in een speciaal webinar dat begint om 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig, volg de link die op de site haarlemmermeer.groenlinks.nl te vinden is. Vanaf 15 minuten voor aanvang van de webinar ben je van harte welkom.

Ook benieuwd of dit een manier kan zijn om de inwoners van Haarlemmermeer beter te betrekken bij wat er in hun gemeente gebeurt? Schakel dan ook in. “Want de gemeente is voor en van ons allemaal”, aldus organisator Gumbert.

advertentie
advertentie