Het Tafelarsenaal is voor de vierde keer het toneel voor Midwinter Zaagmanifestatie.
Het Tafelarsenaal is voor de vierde keer het toneel voor Midwinter Zaagmanifestatie. Aangeleverd
ZAKELIJK

Vierde Midwinter Zaagmanifestatie, creatief met hout aan de slag bij Het Tafelarsenaal

8 februari 2023 om 14:00 Zakelijk

CRUQUIUS In de regio worden dagelijks bomen gekapt en bomen aangeplant. Omdat wij steeds verder verwijderd raken van onze natuurlijke omgeving, is het belangrijk om aandacht te hebben voor deze bomenkringloop en het duurzaam omgaan met de bomenoogst. Die aandacht is er op zaterdag 11 februari volop bij boomstamtafelspecialist Het Tafelarsenaal in de Cruquius tijdens de 4e Midwinter Zaagmanifestatie.

Een evenement dat draait om hout

De Zaagmanifestatie is een gezellig en informatief evenement waar hergebruik van lokaal geoogst hout centraal staat. Regionale bedrijven en vaklieden demonstreren in stands en presentaties in en om het atelier van Het Tafelarsenaal hun vaardigheden.

Houtbewerkingen zoals zagen, draaien en carven leiden tot eindproducten zoals tafelbladen, kunstobjecten, tuintafels- en stoelen, dekseldoosjes, pepermolens, plantenbakken, wandplanken, vogel- en insectenkasten en nog veel meer. Er wordt ook voorlichting en advies gegeven over o.a. tuinaanleg en -onderhoud en er zijn rondleidingen door de showroom en de werkplaats van Het Tafelarsenaal.

Lezingen over de bomenkringloop

Overal om ons heen staan bomen, die belangrijk zijn voor onze omgeving en voor het tegengaan van klimaatverandering. Bomen vergen onze aandacht, niet alleen het onderhoud maar ook de aanplanting, het verantwoord kappen én het duurzaam hergebruik van het geoogste hout.

Ted Wiegman, oprichter van de Bollenstreekhout Coöperatie in Lisse, houdt tijdens de Zaagmanifestatie op 11 februari een tweetal prikkelende lezingen over de bomenkringloop en de bomenoogst.

“Wij raken steeds verder verwijderd van onze natuurlijke omgeving”, aldus Wiegman. “Daarom neem ik de bezoekers graag mee naar nieuwe inzichten over de kringloop van de bomenoogst in een stadse of dorpse omgeving en de nabijgelegen buitengebieden of landgoederen. Met pakkende cases geef ik antwoorden op enkele prangende vragen zoals of oogsten wel natuurlijk en gewenst is, of wij bomen ondergeschikt maken aan onze economische belangen en of er niet veel meer aangeplant moet worden”. Om 12.30 uur is er de presentatie “De kringloop van bomenoogst” en om 14.30 uur vervolgt Wiegman met “Een boom, een zegen of een last?”

Het Tafelarsenaal

De Midwinter Zaagmanifestatie wordt dit keer op het terrein van Het Tafelarsenaal aan de Bennebroekerdijk in de Cruquius gehouden.

“Dat is best een logische keuze”, zegt directeur Willem Overzee, “want sinds wij in 2018 onze deuren openden staat bij ons alles in het teken van verantwoord hergebruik van lokaal geoogst stamhout. We zien nog steeds een toenemende interesse voor natuurlijke en robuuste boomstamtafels, die altijd uniek zijn in hun vorm, nerf en karakter en ook nog eens duurzaam zijn.”

Overzee vervolgt: “Wij zijn er best een beetje trots op dat wij dit keer de gastheer zijn van dit prachtige event. Het is dan ook een genoegen om op 11 februari samen met collega vakmensen onze producten en werkwijze te mogen laten zien.”

Gratis en gezellig

De 4e Midwinter Zaagmanifestatie is gratis toegankelijk. Het event is niet alleen informatief, maar is zeker ook een heel gezellig. De bezoekers kunnen genieten van gratis koffie, thee, koek, chocolademelk en glühwein. Ook zijn er diverse snacks te koop. In de middag is er gezellige livemuziek van blues- en jazzband de Merels en de Kerels.

Het evenement is op zaterdag 11 februari van 11.00 tot 18.00 uur. Het Tafelarsenaal is gevestigd aan de Bennebroekerdijk 205C in Cruquius, circa 500 meter van de woonboulevard.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie