Mies, eigenaar Mark Kadé en Jaap en Trude Groenewegen met de cheque van Uut Hooi.
Mies, eigenaar Mark Kadé en Jaap en Trude Groenewegen met de cheque van Uut Hooi. Ria Meuleman

De Lekkernij is een winkel vol smaaksensaties

Zakelijk

NIEUW-VENNEP Kaas- en notenwinkel De Lekkernij in de Symfonie. Wie er langs loopt ruikt de heerlijke geur van versgebrande noten. De vitrine ligt vol bijzondere kazen plus een aantal exclusieve soorten die eigenaar Mark Kadé speciaal voor kerst aanbiedt. 

De Lekkernij staat al dik veertig jaar garant voor vele lekkernijen. Kadé: “Drie generaties lang. Mijn vader begon in 1980 in de Venneperstraat en het hele gezin zat in de zaak. Tien jaar geleden gingen we naar de Symfonie en onlangs heeft de winkel een metamorfose ondergaan. Maar de goede sfeer is behouden.”

BOURGONDISCH “Bourgondisch”, noemt Kadé de sfeer en de enorme variëteit aan kazen uit binnen- en buitenland straalt dat ook uit. Planken en vitrine vol met echte (h)eerlijke Hollandse boerenkazen tot specialiteiten uit Frankrijk, België, Engeland, Spanje, Italië en Zwitserland en zelfs Finland. “De markt is constant in beweging, we ontdekken steeds weer nieuwe kazen. We blijven up to date. Als zelfstandige kan ik gelukkig zelf bepalen wat en waar ik inkoop.” 

Zoals hij altijd de klanten laat proeven, mag ik als correspondent voor deze krant ook enkele nieuwe kazen proberen. Onder meer de Jutterkaas uit West-Terschelling, van plaatselijke boeren met het Eko-Bio keurmerk. Een streling voor de smaakpapillen. Dat geldt eveneens voor de exclusieve truffelkaas uit Zwitserland en de Mont d’Or uit de Franse Doubs. “In boomschors gerijpt en is heerlijk uit de oven met een teentje knoflook”, prijst hij aan. “En we maken zelf kaasfondue van verse geraspte kaas in diverse samenstellingen.”

SPECIALISTEN De Lekkernij heeft ook een uitgebreid assortiment noten en zuidvruchten. “Mies bakt dagelijks de verse noten en er zijn altijd wisselende aanbiedingen.” Wijzend op Mies zegt Kadé: “Ik ben zo dankbaar voor mijn medewerksters. We hebben een fijn team van zes gemotiveerde specialisten die hier al vele jaren werken.” 

Omdat het veel tijd neemt om fondues en kerstpakketten te maken is het nodig, dat die van te voren worden besteld. Telefonisch of in de winkel. Vanaf 10 euro zijn er allerlei pakketten samen te stellen. 

PRIJSVRAAG Kadé weet zijn enthousiasme voor zijn kazen prima over te brengen op zijn klanten. Dat weet ook vaste klant Jaap Groenewegen. “Mark is onze kaasadviseur en bij proeven laat ik het niet.” Samen met zijn echtgenote Trude nam hij vrijdag de prijs van de Uut Hooi verhalenwedstrijd in ontvangst, een overnachting met ontbijt in een Hooiberghuisje. Zijn verhaal over een hooiberg werd als leukste uitgekozen. Groenewegen: “Als kind logeerde ik vaak op een boerderij en sliep in de hooiberg en later in dienst bracht ik er ook nog wel eens een nachtje door. Nu we 45 jaar getrouwd zijn vond ik het een leuk moment om daarover te schrijven in de hoop op zo’n overnachting. Twee weken geleden waren we op de Grimberghoeve in Notter. Het was geweldig.”

Het speciale kerstassortiment staat in het magazine Vers van ‘t Mes, dat bij de Lekkernij verkrijgbaar is. De Lekkernij in de versstraat van de Symfonie is bereikbaar via 0252-687090.

Door Ria Meuleman

advertentie
advertentie