Afbeelding
KEES VAN DER VEER

Huren vrije sector in Haarlemmermeer stijgen met ruim 24 procent

12 januari 2023 om 08:45 Wonen

HOOFDDORP De huurprijzen in de vrije sector zijn landelijk in het laatste kwartaal van 2022 licht gedaald vergeleken met een jaar eerder. Nieuwe huurders betaalden in het afgelopen kwartaal gemiddeld 16,59 euro per vierkante meter. Een jaar eerder was dit 16,78 euro per vierkante meter. De gemiddelde huurprijs van een vrijesectorwoning in Haarlemmermeer is echter flink gestegen. Dat was in het 4e kwartaal van 2022 19,47 euro per vierkante meter. Dit is een verandering van 24,5 procent ten opzichte van het 4e kwartaal 2021. Toen was de gemiddelde huurprijs € 15,64 euro per vierkante meter, meldt huurwoningplatform Pararius donderdag op basis van het huuraanbod op de site.

Sinds begin 2022 stijgen de huurprijzen op jaarbasis steeds minder hard. Het afgelopen kwartaal lagen de prijzen voor het eerst sinds ruim een jaar tijd lager dan een jaar eerder. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat gestoffeerde huurhuizen - het leeuwendeel van het aanbod - goedkoper waren dan een jaar eerder. De vierkantemeterprijs van gemeubileerde woningen lag gemiddeld gezien juist iets hoger.

De vierkantemeterprijzen lopen per regio sterk uiteen. In het vierde kwartaal betaalden huurders in Drenthe zo’n 11 euro per vierkante meter. In Noord-Holland, waar de hoge prijs vooral wordt gestuwd door Amsterdam, was dit met 22 euro het dubbele. Utrecht (zo’n 18 euro per vierkante meter) en Zuid-Holland (17 euro) volgen.

KRAPTE Het aantal vrijgekomen vrije sector huurwoningen is al een aantal kwartalen aan het dalen, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. “In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam neemt het huuraanbod af, omdat particuliere verhuurders zich genoodzaakt voelen om hun huurwoningen te verkopen omdat verhuren straks niet meer rendabel is.” De vraag naar huurwoningen neemt tegelijkertijd alleen maar toe. “Dat maakt dat de prijzen op stedelijk niveau flink stijgen”, zegt De Groot.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie