Afbeelding
Jan Aukes

Vakbond: beveiligers Schiphol zijn niet gerust op Delta-variant

14 juli 2021 om 16:36 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL Beveiligers op Schiphol maken zich volgens vakbond CNV zorgen over de toenemende drukte op de luchthaven. “Het is vaak hutjemutje in de rij voor de controles. Beveiligers zijn er absoluut niet gerust op hoe het er nu aan toegaat, zeker nu de Delta-variant rondwaart”, zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas.

Hij vindt het daarbij vreemd dat Schiphol eerdere instructies rond corona heeft losgelaten. “Een tijdlang zijn er, ook op ons aandringen, strengere werkinstructies geweest om het aantal contactmomenten tussen beveiligers en passagiers te verminderen en besmettingen te voorkomen. Bijvoorbeeld minder snel overgaan tot fouilleren. Dat heeft goed gewerkt. Maar we zien nu dat Schiphol die werkinstructies weer heeft aangepast.”

Meer aandacht en actie voor de beveiligers, zou in de ogen van de CNV’er op zijn plaats zijn. De vakbondsman heeft inmiddels van meerdere beveiligers bezorgde signalen gekregen. “We zien volle rijen, met passagiers die vaak dicht op elkaar staan. Passagiers kunnen na het inchecken de ruimte weer opzoeken. Maar voor de beveiligers is dat anders. Zij zitten continu in die drukte.”

Schiphol heeft nog niet gereageerd op de opmerkingen van de vakbond. Volgens nieuwe passagierscijfers reisden er vorige maand 1,7 miljoen mensen van, naar of via de luchthaven. Dat zijn er beduidend meer dan de 472.000 passagiers uit dezelfde maand vorig jaar. Maar vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de virusuitbraak, vallen de reizigersaantallen mee. In juni van dat jaar reisden er nog 6,5 miljoen passagiers via Schiphol.

Bij de cijfers moet overigens een belangrijke kanttekening worden geplaatst. Van de 1,7 miljoen passagiers in juni, hadden ruim 855.000 reizigers een overstap op Schiphol. Dit zijn eigenlijk maar 427.500 unieke passagiers, die in de internationale telwijze tweemaal worden geteld: als passagier bij aankomst en als passagier bij vertrek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie