Vuurwerk lijkt een constante te worden.
Vuurwerk lijkt een constante te worden. Jan Aukes

Afsteken van het ‘vele’ vuurwerk in Haarlemmermeer moeilijk tegen te gaan

2 oktober 2023 om 13:20 Politiek

HAARLEMMERMEER Aan het afsteken van vuurwerk dat de afgelopen maanden een constante lijkt te worden, vooral in de weekenden, kan weinig gedaan worden. Dit laat burgemeester Marianne Schuurmans weten op vragen van raadslid Gerdien Knikker (D66). Zij wilde van het college weten wat de gemeente er aan kan doen om het afsteken van vuurwerk vooral beperkt te houden tot oud en nieuw en niet structureel onderdeel te laten worden van de weekenden.

“Oud en nieuw lijkt misschien nog ver weg, toch krijgen wij van inwoners te horen dat het afsteken van vuurwerk de afgelopen maanden een constante lijkt te worden”, aldus Gerdien Knikker (D66). “Vooral in het weekend, de zaterdagnacht, ervaren inwoners van onze gemeente overlast van vuurwerk.”

OVERLAST

Knikker laat weten dat inwoners hier bezorgd over zijn, het geeft veel overlast. “Dit zouden we niet moeten willen.” Zij wil van het college weten of deze signalen bekend zijn en wat voor maatregelen er genomen kunnen worden om het afsteken van vuurwerk vooral beperkt te houden tot oud en nieuw “en niet structureel onderdeel te laten worden van onze weekenden.” 

Burgemeester Schuurmans laat weten dat als het gaat om afsteken van illegaal vuurwerk, het heel lastig is om daar op tijd bij te zijn en de locatie te vinden en vervolgens degene die het vuurwerk afsteken te betrappen. “Voordat er gebeld is, er naar toe gaan en daadwerkelijk zijn, is het vaak al voorbij”, legt Schuurmans uit. De burgemeester maakt zich wel grote zorgen om het illegaal vuurwerk. “Daar is heel gemakkelijk aan te komen.” 

Zij laat weten een brief te sturen naar de minister van Justitie en Veiligheid om te kijken hoe het verkrijgen en het afsteken van illegaal vuurwerk, niet alleen met oud en nieuw, te voorkomen is.

ONTBRANDINGSTOESTEMMING

“Wat we ook zien is dat er steeds meer feesten, bruiloften en grote partijen in onze gemeente plaatsvinden die eindigen in het afsteken van heel mooi en groot vuurwerk. Als dat ieder weekend is, kan dat overlast geven.”  

Volgens de burgemeester is daar niks aan te doen. De organisatie van deze feesten krijgt een ontbrandingstoestemming via de omgevingsdienst. “Daar krijgen wij als gemeente een melding van, als burgemeester kan ik verklaren bedenkingen tegen het afsteken te hebben, maar dan gaat het altijd over openbare orde en veiligheid en dat gaat niet over voorkomen van overlast”, legt Schuurmans uit. 

Zij wil de raad wel meegeven dat dit een discussie is die landelijk gevoerd moet worden. “Want waarom doen we nu zo moeilijk met oud en nieuw, terwijl we de rest van het jaar, als mensen zich houden aan de voorwaarden, zo’n ontbrandingstoestemming kunnen aanvragen.”

GROOTS VUURWERK

Een ontbrandingstoestemming wordt aangevraagd bij de provincie en wordt uitgevoerd door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. “We hebben een aantal plekken waar groots bruiloften worden gevierd en waarvoor een ontbrandingstoestemming kan worden aangevraagd om groots te eindigen met vuurwerk.” 

Afgelopen week gonsde het op social media over vuurwerk dat massaal werd afgestoken. Dit bleek te gaan om vuurwerk dat als eerbetoon werd afgestoken bij een uitvaart bij het crematorium aan de Hoofdweg in Nieuw-Vennep. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie