Gemeente Haarlemmermeer, gemeentehuis, raadhuis
Gemeente Haarlemmermeer, gemeentehuis, raadhuis Eric Hoenson / BDU

Ravijnjaar doemt op in begroting

30 september 2023 om 12:27 Politiek

HAARLEMMERMEER De gemeente Haarlemmermeer komt in 2026 en 2027 in de financiële problemen als er niet tijdig wordt ingegrepen door de landelijke politiek. Dat blijkt duidelijk uit de programmabegroting voor de komende vier jaar die het college aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Voor de komende twee jaar is de begroting wel nog sluitend. 

“Bij het opstellen van een begroting maken we altijd inschattingen, maar in het huidige tijdsbestek zijn de onzekerheden groter dan anders. Wat doet de inflatie en de rente en wat kunnen we van het Rijk verwachten nu het Kabinet demissionair is?’’ schrijft het college in de begroting.

De financiële onzekerheden in de programmabegroting worden veroorzaakt doordat er veranderingen komen in de manier waarop het Rijk bijdraagt aan de gemeentefinanciën, en daar komt een groot deel van de inkomsten vandaan.

“De komende jaren worden daarnaast gekenmerkt door grote onzekerheden. Door de val van het kabinet worden besluiten uitgesteld of gaan helemaal van tafel en we weten niet wat een nieuw kabinet gaat doen. Verder zijn de financiële markten en de economie instabiel met onzekerheden over rente en inflatie als gevolg,’’ licht wethouder Nobel in de programmabegroting toe.

De financieel onzekere tijden zullen ook voor inwoners van Haarlemmermeer voelbaar worden in de portemonnee. De opbrengsten vanuit de gemeentebelasting zullen volgens de begroting gaan stijgen met 13,7 procent. Het grootste deel daarvan wordt veroorzaakt de hoge inflatie.

Vanwege de zorgelijke vooruitzichten wil het college binnenkort met de gemeenteraad in gesprek gaan, over hoe er nu precies moet worden omgegaan met de geprojecteerde financiële tekorten. “Het is een structureel probleem, maar het blijft een bewegend doel,’’ legt wethouder Nobel uit. In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat de raad op zoek moet naar ruimte in de begroting om geld te besparen, terwijl er uiteindelijk vanuit het Rijk toch een oplossing voor het ravijnjaar komt.

De gemeenteraad heeft tot 22 oktober de tijd gekregen om de omvangrijke programmabegroting te lezen en eventuele technische vragen te stellen aan het college. Vervolgens zal de raad er op 9 november inhoudelijk over debatteren en uiteindelijk een besluit nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie