Burgemeester Schuurmans gaf woensdag tijdens de verkiezingsavond in het raadhuis meerdere keren een tussenstand.
Burgemeester Schuurmans gaf woensdag tijdens de verkiezingsavond in het raadhuis meerdere keren een tussenstand. Ton Dijkstra / BDU

VVD boekt klinkende zege bij verkiezingen Haarlemmermeer 2022

17 maart 2022 om 07:24 Politiek

HAARLEMMERMEER De VVD heeft woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlemmermeer een klinkende overwinning geboekt. De liberalen kregen 19.5 procent van de stemmen en werden daarmee met afstand weer de grootste partij.

De lokale partij HAP eindigde met 13.9 procent op de tweede plaats. Met een slag om de arm zei burgemeester Marianne Schuurmans in een overvolle Burgerzaal van het raadhuis dat de VVD op acht zetels komt (nu zeven) en de HAP op zes (nu ook zeven).

De opkomst was 46,68 procent. Dat was aanzienlijk hoger dan de 35 procent in november 2018, toen de inwoners later naar de stembus gingen door de fusie van de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Naast de VVD waren woensdag ook GroenLinks, D66 en Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH) van Rinus Beusenberg winnaars. GL gaat van vier naar vijf zetels,  D66 van drie naar vier en SRH van een naar twee. Dat betekent dat vader en zoon Beusenberg samen in de raad komen.

De nieuwkomers in de nieuwe gemeenteraad zijn Forum voor Democratie met een zetel en Belang van Nederland (BVNL) van Paul Meijer (ex-Forza), ook met een zetel.

Forza, CDA en ChristenUnie-SGP leden verlies. Forza moest twee zetels inleveren en  houdt er nog drie over. Het CDA staat nu ook op drie. De ChristenUnie-SGP moet het in de nieuwe raad met een zetel doen.

De PvdA (3), Gezond Haarlemmermeer (1) en Een Haarlemmermeer (1) behouden waarschijnlijk hun zetels. De definitieve verkiezingsuitslag wordt maandag vastgesteld.

Lijsttrekker Jurgen Nobel van de VVD zei in reactie op de uitslag dat hij graag door wil met de huidige coalitie van VVD, HAP, CDA en PvdA. Die vier partijen hebben vermoedelijk een nipte meerderheid van 20 zetels. Nobel zei serieus te willen praten of er andere coalities mogelijk zijn.

De winnaars GroenLinks en D66 dienden zich direct aan als mogelijke coalitiepartner. Ze vinden dat hun verkiezingswinst tot uiting zou moeten komen bij de vorming van een nieuw college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie