Afbeelding
Foto: Pexels

Handige en verplichte levensverzekeringen: dit moet je erover weten

8 november 2023 om 00:15 Partnercontent

Er zijn verschillende verzekeringen in Nederland die je af kunt nemen. Een deel daarvan is verplicht, zoals de zorgverzekering waarmee je gedekt bent voor een basispakket aan zorg. Daarnaast zijn er diverse verzekeringen die soms wel, soms niet verplicht zijn, maar wel handig zijn om te hebben.

Zo kiest een groot deel van de inwoners van Nieuw-Vennep en omgeving ervoor om een levensverzekering af te nemen. Wat valt er zoal onder een levensverzekering en waarom is het handig om zo’n verzekering af te sluiten? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een levensverzekering precies en is het verplicht?

Voordat je een levensverzekering afsluit, is het goed om meer te weten te komen over deze verzekering. Je moet namelijk weten dat het niet één product is, maar een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen die te maken hebben met het leven en de dood. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een uitvaartverzekering en aan een overlijdensrisicoverzekering. Dat betekent dat zo’n verzekering kan uitkeren bij een overlijden, maar ook wanneer de verzekerde nog in leven is. Welke levensverzekering je nodig hebt, hangt af van een paar wensen en doelen.

Zo is een overlijdensrisicoverzekering bijvoorbeeld soms verplicht wanneer je een hypotheek aanvraagt. Een uitvaartverzekering is nooit verplicht en wordt afgesloten wanneer iemand de zekerheid wil hebben dat zijn of haar uitvaart kan worden betaald. Een ander groot verschil tussen beide verzekeringen is de looptijd. Een uitvaartverzekering heb je je hele leven, terwijl een overlijdensrisicoverzekering een maximum van 30 jaar heeft. Daarbij betaalt een uitvaartverzekering altijd uit; bij een overlijdensrisicoverzekering is dat niet het geval. Kijk dus goed welke verzekering bij je wensen past.

Andere levensverzekeringen die het bekijken waard zijn

Naast een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering zijn er nog andere vormen van levensverzekeringen beschikbaar, zoals de volgende verzekeringen:

  • Erfrenteverzekering: deze verzekering wordt meestal afgesloten door de kostwinner binnen een gezin en betreft een aanvulling op het inkomen van de nabestaanden van de verzekerde wanneer hij of zij overlijdt. 
  • Spaarverzekering: bij deze verzekering spaar je als het ware voor een groter doel voor later. Denk aan het aflossen van de hypotheek of een aanvulling op je pensioen. De premie die je betaalt, wordt door de verzekeraar belegd. Op een afgesproken datum krijg je een bepaald bedrag van de verzekeraar.
  • Lijfrenteverzekering: men gebruikt een lijfrenteverzekering vaak om extra pensioen op te bouwen. Hierbij betaal je een maandelijkse premie die de verzekeraar vervolgens belegt. Net als bij de spaarverzekering krijg je vanaf een afgesproken datum een bepaald bedrag. Dit gebeurt maandelijks en wordt vaak uitgekeerd vanaf het moment dat de verzekerde met pensioen gaat. 
  • Beleggingsverzekering: tegenwoordig zijn er steeds meer mensen in Nederland die beginnen met beleggen. Kies je voor een beleggingsverzekering dan wordt er kapitaal opgebouwd door middel van beleggingen. Aan het einde van de looptijd van de verzekering krijg je dat kapitaal uitgekeerd.

Deze verzekeringen betalen uit wanneer je nog in leven bent. Dat is in tegenstelling tot de uitvaartverzekering, die juist uitbetaalt op het moment van overlijden.

Waarom is een levensverzekering afsluiten een goed idee?

Een levensverzekering is dus meer een alomvattend begrip voor verschillende soorten verzekeringen die je kunt afnemen. Dit is je eigen keuze, tenzij een hypotheekverstrekker het verplicht stelt dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit voor het afsluiten van de hypotheek. De andere verzekeringen kun je optioneel afsluiten. Dat is iets wat vaak gebeurt, omdat veel Nederlanders de zekerheid ervan prettig vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de uitvaartverzekering. Dat is een verzekering waarvan je zeker weet dat er altijd wat wordt uitbetaald. Iedereen gaat immers op een moment dood, waarna de uitvaartverzekering een handig middel is om de uitvaart te kunnen betalen.

Het grote voordeel daarvan is dat je je nabestaanden niet opzadelt met hoge uitvaartkosten. Tegenwoordig betaal je namelijk gemiddeld tussen de € 6.000 en € 10.000 voor een uitvaart in Nederland. Niet iedereen heeft zomaar zo’n bedrag aan spaargeld liggen op het moment dat hij of zij overlijdt. De nabestaanden zijn in dat geval automatisch verantwoordelijk om dergelijke kosten van een uitvaart te betalen. Om die last weg te nemen, is het afsluiten van een uitvaartverzekering in ieder geval een goed idee. Bij andere levensverzekeringen zijn er andere redenen om je te verzekeren. Met een erfrenteverzekering weet je zeker dat je partner na jouw overlijden nog financiële ondersteuning krijgt en met een spaarverzekering heb je net dat beetje extra om je pensioen aan te vullen. Kortom: de zekerheid die je krijgt bij een levensverzekering afsluiten is vaak de reden om het te doen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie