Afbeelding
Foto: taylor hernandez via Unsplash

Scheiden zonder ruzie, zo pak je dat aan

24 juli 2023 om 14:12 Partnercontent

Als een stel besluit uit elkaar te gaan dan is dat hoe dan ook een verdrietige beslissing. Als jullie allebei de intentie hebben om de scheiding netjes en zonder ruzie te regelen dan kan dat veel ellende voorkomen. Zeker als jullie kinderen hebben is dat heel belangrijk. Zij moeten niet het gevoel hebben te moeten kiezen tussen papa en mama en zich bij beide ouders veilig voelen. Om de scheiding goed te regelen kunnen jullie gebruik maken van een mediator in Ede. Deze zorgt ervoor dat alle afspraken die jullie willen maken worden vastgelegd in een convenant. Op die manier is alles voor beide partijen duidelijk en is er geen ruimte voor discussie achteraf.

Wat staat er in het convenant?

Een echtscheidingsconvenant bevat alle afspraken die de scheidende echtelieden met elkaar maken. Dat kan gaan over de verdeling van bezittingen en schulden. Maar ook over wie er in de echtelijke woning blijft wonen of dat deze wordt verkocht en hoe daarna de afwikkeling wordt geregeld. Maar ook afspraken over het al dan niet betalen van alimentatie komen aan de orde of de verdeling van erfstukken. Als beide partijen het eens zijn over de gemaakte afspraken dan wordt het convenant door beiden ondertekend en met het verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank.

Het ouderschapsplan

Als er minderjarige kinderen zijn dan moeten hierover vanzelfsprekend goede afspraken worden gemaakt. De mediator in Nijmegen gaat hiervoor met beide ouders in gesprek. Als de scheiding in goede harmonie gaat dan kunnen beide ouders bij het gesprek zijn. Zo niet dan spreekt de mediator hen afzonderlijk. In het ouderschapsplan wordt vastgelegd bij welke ouder de kinderen hun hoofdverblijf hebben. Ook staat erin wanneer ze bij de andere ouder verblijven. De verdeling van de schoolvakanties kan hierin ook worden geregeld. Maar ook hoe wordt omgegaan met het nemen van belangrijke beslissingen zoals een medische behandeling of de keuze voor een school.

De uitspraak over de echtscheiding

De advocaat dient een verzoek in bij de rechtbank om de echtscheiding uit te spreken. Het convenant maakt onderdeel uit van dat verzoekschrift. Bij de behandeling zal de rechter het convenant en eventueel ouderschapsplan toetsen op redelijkheid en uiteraard aan de hand van de wet. Als er geen problemen zijn dan kan de uitspraak snel volgen. Het convenant en ouderschapsplan maken deel uit van de uitspraak en krijgen daarmee rechtskracht. Dit betekent dat beide partijen zich moeten houden aan de hierin opgenomen afspraken. Willen zij hier iets in veranderen dan kan dat in principe alleen na tussenkomst van de rechter. Uiteraard staat het beide partijen vrij om onderling afspraken te maken, maar het wordt aanbevolen om deze dan altijd schriftelijk vast te leggen. Zo wordt voorkomen dat hierover later een misverstand zou kunnen ontstaan. Zodra een kind de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt zal de rechter indien nodig het kind vragen naar zijn of haar mening over het wonen bij papa of mama en de omgang met de andere ouder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie