Afbeelding
Foto via Otolift

Een traplift goedkoop aanschaffen? Dat kan via de Wmo

12 mei 2023 om 12:18 Partnercontent

De zorgvraag in Nederland is groot, waardoor er veel druk staat op de zorg. Om die reden kunnen ouderen nu aanspraak maken op Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zodat ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Komt echter iedere oudere in aanmerking voor Wmo en hoe kun je goedkoper een traplift aanschaffen met Wmo? Alles wat je over Wmo wil weten, lees je in dit artikel.

Wie komen in aanmerking voor Wmo?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt in Nederland hulp en ondersteuning voor burgers, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij. Allerlei groepen komen in aanmerking voor indicatie vanuit de Wmo. Een belangrijke groep wordt gevormd door mensen met een lichamelijke handicap, wat voor een groot deel mensen op leeftijd zijn. De uitvoering van de Wmo is neergelegd bij de gemeente waar je woont. Heb je behoefte aan een traplift of andere ondersteuning? Dan is het verstandig om direct een aanvraag te doen.

Hoe verloopt de aanvraag van een traplift?

Zodra je een aanvraag voor Wmo hebt ingediend, is de gemeente aan zet. Omdat de aanleg van een traplift een zogenoemde ‘maatwerkvoorziening’ is, zal de gemeente eerst onderzoek doen naar de noodzaak. Is dat eenmaal afgewikkeld, dan komt er in de regel een toewijzing ‘in natura’. Bij de voorziening ‘in natura’ neemt de gemeente het hele proces over. Zij kiezen de leverancier en zorgen voor de verdere operationele en financiële afhandeling. Bij de toewijzing van een voorziening, zoals een traplift met een Wmo aanvragen, kan er sprake zijn van het betalen van een ‘eigen bijdrage’. Die bijdrage bedraagt maximaal € 19 per maand en wordt vastgesteld aan de hand van het inkomen.

Ik krijg geen Wmo. Wat nu?

Het kan zijn dat de gemeente jouw aanvraag voor Wmo afkeurt, waardoor een traplift niet vergoed wordt. In dat geval is het aan te raden om te kijken naar goedkope alternatieven. Zo bieden veel aanbieders van trapliften tweedehands trapliften aan. Deze zijn geheel of gedeeltelijk tweedehands, waarvan de prijs doorgaans wel 1.000 euro lager ligt dan de prijs van een nieuwe traplift. Ook kan het aantrekkelijk zijn om een traplift te huren, hoewel dat alleen tot een huurperiode van twee jaar voordeliger is dan het kopen van een traplift. Verder is het belangrijk jezelf af te vragen waar je naar op zoek bent in een traplift. Als je bijvoorbeeld geen superdeluxe traplift nodig hebt, kan je hierop ook aanzienlijk besparen.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie