Afbeelding
Foto: Unsplash

Blijf veilig met BHV

13 januari 2023 om 13:51 Partnercontent

Wat jouw functie ook is, of waar je ook werkt, het is belangrijk om de basisbeginselen te kennen over hoe je veilig kan blijven in geval van nood. Dat is waar veiligheidstraining om de hoek komt kijken.

In dit artikel bekijken we wat veiligheidsopleidingen zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. We onderzoeken ook wie een veiligheidsopleiding kan volgen en beantwoorden enkele veelgestelde vragen over BHV.

Wat is BHV?

BHV is een afkorting voor Bedrijfshulpverlening. Bij BHV ben je in het bezit van alle kennis en vaardigheden om in noodsituaties adequaat te handelen. Dat kan van alles zijn, van brandbestrijding tot het redden van slachtoffers.

BHV is verplicht voor alle bedrijven met meer dan tien werknemers. Maar ook als je minder personeel hebt, is het aan te raden om de cursus te volgen. Veiligheid staat immers altijd voorop!

Waarom een veiligheidstraining belangrijk is

Een veiligheidstraining is belangrijk omdat het de medewerkers helpt zo veilig mogelijk te werken. Het is verplicht om in elk bedrijf een aantal BHV’ers in dienst te hebben. Deze BHV cursus leert medewerkers wat ze moeten doen in geval van een calamiteit. Daarnaast geeft het iedereen op de werkvloer een veilig gevoel wanneer er een BHV’er aanwezig is.

Wie kan een BHV-cursus volgen?

Het goede nieuws is dat iedereen een BHV-cursus kan volgen. Het staat voor iedereen open, ongeacht je beroep of ervaring. Dus of je nu manager, leidinggevende of werknemer bent, het is een goed idee om de cursus te volgen en gecertificeerd te zijn in geval van nood.

Dit is vooral belangrijk als je in een risicovolle omgeving werkt, zoals in de bouw of productie. Maar ook als jouw werkplek niet risicovol is, is het een goed idee om gecertificeerd te zijn in geval van nood. In ieder geval is het beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Is BHV-training verplicht?

Ondernemers hebben de verplichting om ervoor te zorgen dat hun bedrijf voldoet aan de veiligheidsvereisten die zijn vastgesteld in de Arbo-wet. Dit betekent dat elk bedrijf moet weten hoe ze hun medewerkers kunnen beschermen wanneer er een noodsituatie voordoet. Daarom is het belangrijk om een BHV-training te volgen om in geval van een noodsituatie iedereen te beschermen.

Wat zijn de voordelen van het volgen van een BHV-cursus?

De voordelen van het volgen van een BHV-cursus zijn talrijk. Het geeft je meer zelfvertrouwen bij het aanpakken van situaties waarin je snel moet reageren, omdat je goed bent opgeleid om fatsoenlijk en efficiënt te handelen. Je bent ook beter in staat om bedrijfsmiddelen en personeel te beschermen. Met de kennis die je hebt opgedaan tijdens de cursus, kan je noodhulp bieden aan collega’s of andere mensen in noodsituaties.

Het is ook een goede manier om jezelf bij te scholen over veiligheidszaken, zodat je beter voorbereid bent op situaties waarvoor geen voorbereiding mogelijk is. Het is altijd goed om te weten hoe je moet reageren in noodgevallen, of hoe eenvoudige maar effectieve technieken kunnen worden toegepast om bijvoorbeeld brand te blussen of andere gevaren te vermijden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie