Afbeelding
Foto door Pixabay

Wat is een aardlekschakelaar en hoe werkt het?

9 januari 2023 om 10:36 Partnercontent

Bijna alle groepenkasten in Nederland hebben er één: een aardlekschakelaar. Het wordt vaak opgenomen als veiligheidsvoorziening. Maar wat is een aardlekschakelaar precies? En hoe werkt het? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over een aardlekschakelaar. 

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een aardlekbeveiliging en wordt toegepast om te voldoen aan de fout- en aanvullende bescherming. Een aardlekschakelaar aansluiten, is niet alleen om mensen te beschermen tegen, maar ook om het ontstaan van brand tegen te gaan. De aardlekschakelaar is dus een belangrijk onderdeel van je groepenkast. Die extra beveiliging die de stroom uitschakelt bij storingen, biedt bescherming bij kortsluiting en voorkomt dat apparaten onbedoeld onder spanning komen te staan. 

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten aardlekschakelaars op de markt. De type A is de meest voorkomende type in woningen. Voor een juiste werking van de aardlekbeveiliging moet je de juiste variant, het juiste type toepassen. 

Hoe werkt het?

Een aardlekschakelaar schakelt uit zodra een lekstroom ontstaat van meer dan 30 milli Ampere (mA) gedurende een bepaald aantal milliseconden. Maar wat is een lekstroom? Lekstroom is een soort lekkage in de stroomkring. Als er een bepaalde hoeveelheid elektriciteit in de stroomkring wordt aangevoerd, komt er ook een bepaalde hoeveelheid terug. Som is de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie verlaat, kleiner dan de hoeveelheid stroom die er in is gegaan. Dit heet dan lekstroom. 

Is een aardlekschakelaar verplicht in Nederland?

Sinds 1975 is het verplicht dat alle nieuwe en gewijzigde huisinstallaties in Nederland over aardlekschakelaars beschikken. Alhoewel het soms niet perse een aardlekschakelaar hoeft te zijn. Het kan ook een aardlekautomaat zijn. Het belangrijkste is dat alle woningen beschikken over aardlekbeveiliging. Er gelden wel regels omtrent aardlekschakelaars in Nederland. Hieronder leggen we ze kort uit:

Er mogen maximaal vier groepen achter één aardlekschakelaar aangesloten worden bij huisinstallaties;

Voor alle woningen waarvan de bouwvergunning na september 2005 is gegeven en bij installaties die na deze datum zijn gewijzigd, is een hoofdschakelaar verplicht;

Aardlekschakelaars van 500 mA, of van het type AC zijn tegenwoordig verboden.

Het verschil tussen een aardlekautomaat en een installatieautomaat

Een installatieautomaat is een beveiligingssysteem voor elektrische bedrading tegen beschadiging die ontstaat door te hoge elektrische stromen ten gevolge van kortsluiting of overbelasting. Een installatieautomaat wordt ook wel maximumschakelaar of zekeringautomaat genoemd. Het grootste verschil tussen deze twee zit hem in het feit dat een aardlekautomaat óók over een installatieautomaat beschikt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie