
Roerige tijden voor bedrijven
15 augustus 2022 om 13:45 PartnercontentWe bevinden ons in roerige tijden. Tweeënhalf jaar geleden stond de wereld opeens even stil, na de ontdekking van het coronavirus. Hoewel het virus zijn tol heeft geëist als het gaat om zieken en mensenlevens, zijn we economische gezien relatief ongeschonden de strijd uitgekomen. De economische opleving is echter dermate groot geweest, dat we ons nu aan de andere kant van het spectrum bevinden. De vraag naar producten en diensten is hoog, maar er zijn allerlei obstakels om deze te leveren aan klanten.
Ontwikkelingen op het wereldtoneel het afgelopen jaar
Iets meer dan een jaar geleden kwam het einde van de laatste coronalockdown in zicht. Veel bedrijven waren blij hun klanten weer te kunnen helpen. Helaas was de blijdschap van korte duur. Afgelopen jaar draaide vooral om tekorten en oplopende prijzen. De prijzen van veel materialen en grondstoffen stegen bijvoorbeeld opeens fors, net zoals de energieprijzen. Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne sinds begin dit jaar ook nog eens voor de nodige hinder bij bedrijfsprocessen gezorgd bij bedrijven. Tot slot is ook de arbeidsmarkt dusdanig door elkaar heen geschud, dat er opeens allerlei medewerkerstekorten her en der ontstonden.
Personeelstekort mede veroorzaakt door hoog verzuim
Bovenop de toch al moeizame zoektocht naar personeel, is er dit jaar ook nog eens sprake van een bijzonder hoog ziekteverzuim. Het eerste kwartaal bleek er volgens het CBS sprake van het hoogste ziekteverzuim sinds dit gemeten wordt. Hoewel onlangs uit onderzoek in de zorg bleek dat het ziekteverzuim gedurende het tweede kwartaal van dit jaar iets is afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal, is het nog steeds veel hoger dan dezelfde periodes vorig jaar. Als dit ook het geval is in andere sectoren, betekent het niet veel goeds.
Nog steeds testen dagelijks duizenden mensen positief op het coronavirus, en moeten zij in isolatie. Daarnaast zijn er ook velen die langdurig klachten ondervinden van een coronabesmetting. Bedrijven kunnen vaak kortdurende afwezigheid door ziekte of een besmetting nog wel opvangen. Bij langdurige ziekte is dit echter lastiger, en bovendien dienen werkgevers bepaalde stappen te ondernemen in deze gevallen.
Stappenplan bij langdurig zieke medewerkers
Bij langdurige ziekte dient een bedrijf aan actieve verzuimbegeleiding te doen. Dit houdt onder andere in dat de ziekte dient te worden gemeld bij de arbodienst of de bedrijfsarts, dat er actief contact gehouden wordt met de zieke medewerker, dat er een probleemanalyse gemaakt wordt en dat de re-integratiemogelijkheden beoordeeld worden. Zodra de zieke medewerker weer aan het werk kan, dient dit ook te worden doorgegeven aan de arbodienst of bedrijfsarts.
Op zoek naar een arbodienst of bedrijfsarts? HR Navigator helpt je met deskundig advies en een eenvoudige vergelijking van passende arbodiensten of bedrijfsartsen.