
Foto door Marcel Strauss via Unsplash
Avondbehandeling van een cannabisverslaving bij Recovery Mental Healthcare
Wanneer sprake is van een periode waarin structureel veel cannabis wordt gebruikt, is de kans groot dat iemand geestelijk – en mogelijk ook lichamelijk – afhankelijk is geworden van cannabis. Een cannabisverslaving kan ernstige psychische en fysieke gevolgen hebben en kan veel kapot maken. Ben jij verslaafd aan cannabis of vermoed je dat iemand uit je naaste omgeving een cannabisverslaving (wietverslaving) heeft? Recovery Mental Healthcare biedt professionele hulp en helpt cliënten op een betrokken en medisch verantwoorde manier te stoppen met het gebruik van cannabis. Door de persoonlijke benadering kunnen mensen na de behandeling van een cannabisverslaving weer op een volwaardige manier in het leven staan.
Hoe ontstaat een verslaving aan cannabis?
Wat is een verslaving aan cannabis precies? Een cannabisverslaving kan al op jonge leeftijd beginnen en komt meestal voort uit recreatief gebruik. Doordat de hasj of de wiet in een joint vaak samen met tabak wordt gerookt, gaat de verslaving veelal samen met een tabaksverslaving. Cannabisverslaving ontstaat in de regel geleidelijk doordat iemand met softdrugs experimenteert door een joint te roken. Vervolgens wordt het blowen steeds meer een gewoonte. Uiteindelijk ontdekt de gebruiker dat hij voortdurend cannabis nodig heeft om dagelijks goed te kunnen functioneren. De naaste omgeving bemerkt allerlei vormen van gedragsverandering, waaronder een sociaal isolement dat steeds verder toeneemt en plichtsverzuim.
Wat zijn de symptomen van een wietverslaving?
• Er is geen energie meer voor dagelijkse activiteiten;
• Denken niet meer zonder cannabis te kunnen;
• Prestaties op school of op het werk nemen af;
• Relaties met vrienden en familie raken verwaarloosd;
• Last van concentratiestoornissen;
• Bijna niet meer kunnen slapen zonder eerst een joint te roken;
• Evenwichtsstoornissen;
• Een verminderd geheugen;
• Tevergeefse pogingen om te stoppen.
Onthoudingsverschijnselen
Sommige mensen gebruiken cannabis met een specifiek doel, bijvoorbeeld om beter te kunnen slapen, meer te ontspannen of om zich prettiger te voelen. Het kan dan moeilijk zijn om te stoppen met het gebruik van hasj en wiet, omdat het op de langere termijn moeilijker wordt om te slapen, te ontspannen of een goed gevoel te hebben zonder te blowen. Regelmatige gebruikers kunnen een tolerantie ervaren. Zij hebben dan meer cannabis nodig om dezelfde effecten te bereiken. Ook kunnen er onthoudingsverschijnselen optreden, zoals: onrust, irritatie, hevig transpireren, depressieve gevoelens en verlies van eetlust. Dit zijn symptomen die erop wijzen dat iemand is verslaafd aan cannabis.
Heb je zelf moeite om met het gebruik van hasj en wiet te stoppen of is iemand in je omgeving verslaafd aan cannabis? Herstellen van een cannabisverslaving doe je niet alleen. Recovery Mental Healthcare biedt hulp en advies met een team van medische professionals op het gebied van verslavingszorg.
Avondbehandeling en nazorg
Recovery Mental Healthcare biedt naast klinische en dagbehandeling tevens avondbehandeling. Een intensief interactief programma van twee avonden in de week, gedurende acht weken lang. De behandeling wordt aangevuld met nazorg en individuele gesprekken. Voor mensen die actief willen werken aan het herstel van een verslaving naast hun werk, is avondbehandeling een ideale keuze. De specialisten van Recovery Mental Healthcare werken volgens de Recovery-methode: intensieve psycho-educatie en bewustwording, aangevuld met zelfwerkzaamheid, ervaring en groepstherapie. Het programma sluit aan bij reeds bestaande zelfhulpgroepen (12 stappen). Clean worden is een enorme prestatie, maar de behandeling van verslaving stopt niet nadat een persoon met succes een detox heeft gedaan, heeft ontgift en is afgekickt van drugs. Nazorg is een vorm van doorlopende behandeling die wordt gegeven aan mensen die herstellen van een verslaving.