Afbeelding
Photo by Steven Ungermann on Unsplash

Een nieuwe koopwoning niet mogelijk? Doe aanpassingen aan je keuken

Partnercontent

In de huizenmarkt heerst momenteel een grote krapte, waardoor veel mensen kijken of ze in plaats van verhuizen, hun huidige woning kunnen aanpakken. Deze trend wordt gestimuleerd door de covid pandemie. Mensen hebben meer geld over doordat ze minder hebben kunnen uitgeven de laatste twee jaar en door al het thuiswerken is je woning meer geworden dan alleen je thuis. Het is tegenwoordig ook je kantoor, je restaurant en je kroeg. Daarom is het niet verwonderlijk dat mensen massaal het huis aanpakken. Er wordt vaak gezegd dat de keuken het hart is van het huis en mensen zijn daarom ook massaal de keuken aan het vervangen. Dat blijkt wel uit de huidige wachttijden bij keukenspecialisten. Wil je dus je keuken gaan verbouwen, houd dan rekening met lange wachttijden bij aannemers en langere levertijden op apparatuur. Wanneer je de keuken aanpakt, wat is dan handig en welke apparaten maken het verschil?

Keuken apparatuur en inrichting

Tegenwoordig is een keuken meer dan alleen een gasstel, oven en koelkast. Zo zijn er tegenwoordig veel technische snufjes die geïntegreerd kunnen worden in de keuken. Veel mensen geven de voorkeur aan een open keuken, door de verbinding met de woonruimte. Een keuken wordt daardoor ook een steeds meer bepalende plek in huis. Het is dan ook een goede eerste keuze wanneer je aanpassing wilt doen aan de woning in plaats van verhuizen. Waarmee maak je het verschil?

Koffiezetapparaat

Een populair apparaat is tegenwoordig het koffiezetapparaat. Sinds de covid pandemie is de verkoop van koffie behoorlijk gestegen en daarmee ook de verkoop voor een koffiezetapparaat. Veel bedrijven hebben al aangegeven dat ook na de pandemie hybride werken de norm gaat worden. Waarschijnlijk is dit voor mensen de reden om te investeren in de beste koffiemachine. Vooral een machine waarin verse bonen gebruik worden is populair. Goede koffie is voor velen een essentieel onderdeel voor in de home office.

Afzuigkap

Qua inrichting geniet bij velen een kookeiland de voorkeur. De uitdaging bij een kookeiland is vaak de afzuigkap, omdat het eiland los van de wand staat zodat een afzuigkap geen directe verbinding heeft met een buitenwand en het dus lastig is qua afvoer. Het plaatsen van een afzuigkap boven een kookeiland is dan ook lastiger dan een afzuigkap aan de wand. Schakel hier altijd hulp voor in van een professional, die de afzuigkap op de juiste manier kan plaatsen. Ook een afzuigsysteem ingebouwd in de kookplaat is een goede optie als je kiest voor een kookeiland. De lucht wordt dan naar beneden toe afgezogen en er hangt geen grote afzuigkap midden in de ruimte, wat weer voor een meer open effect zorgt.

Van het gas af

De populariteit van koken zonder gas is al tijden aan het stijgen. Deze trend zal door de snel oplopende gasprijzen waarschijnlijk alleen maar verder toenemen. Daarnaast krijgen steeds meer huishoudens zonnepanelen en warmtepompen zodat ze volledig van het gas af kunnen. Maar hoe verhoudt zich keramisch ten opzichte van inductie? Inductie heeft een aantal voordelen; het is milieuvriendelijker dan keramisch.Qua C02 uitstoot per jaar staan inductie en gas gelijk, maar het opwekken van duurzame energie is nog steeds in transitie en zal de komende jaren winnen aan terrein en daarom een stuk goedkoper worden. Je kunt de temperatuur beter en sneller regelen, het lijkt bij inductie dan ook op koken met gas. De inductieplaat wordt zelf niet heet en de kookzone reageert pas als er een pan op staat. In beide gevallen is het raadzaam om te kijken of je huidige pannen geschikt zijn voor elektrisch koken. De pannen moeten magnetiseerbaar zijn anders werken ze niet.

Vernieuwen of hergebruiken?

Een nieuwe keuken is kostbaar. Afhankelijk van het afwerkniveau en de kwaliteit loopt het al snel in de duizenden tot tienduizenden euro’s. Wanneer je de keuken wilt aanpakken, kijk dan eerst goed naar welke onderdelen eventueel nog herbruikbaar zijn. Wanneer je de keuken een nieuwe look wilt geven, dan is vervangen niet altijd nodig maar kan het verven of wrappen van de keukenkastjes ook een goede en goedkopere optie zijn. Daarmee oogt de ruimte direct al heel anders. Een oven die nog goed werkt kan prima hergebruikt worden in een nieuwe keuken of eventueel worden doorverkocht. Voordat je er dus voor kiest om de hele keuken te vervangen, kijk eerst naar de mogelijkheden wat betreft hergebruik. Het is zonde wanneer goede onderdelen die nog een tijd mee kunnen worden weggedaan en het is bovendien kapitaalvernietiging. 

advertentie