
Foto: Shutterstock
Waarschuwing van de DNB bij historisch hoge beurskoersen
De Nederlandse Bank waarschuwt beleggers voor het risico op een snel veranderend sentiment op de Nederlandse beurs. Momenteel is het sentiment positief, al groeit de onzekerheid onder beleggers. Koersen bereiken recordhoogtes en hebben zich na de correctie aan het begin van de pandemie razendsnel hersteld. Een nieuwe correctie lijkt een logisch en gezond vervolg. Er zijn verschillende triggers die zo’n correctie in de hand kunnen werken. Een voorbeeld dat De Nederlandse Bank zelf noemt is een verhoging van de rente. Een beurscorrectie maakt dat het drukker zal worden bij de goud inkoop in steden. Vaak gaat een correctie op de beurs gepaard met een stijgende goudprijs.
Goud verkopen was al populair aan het begin van de pandemie
Niet alleen verwacht men bij een eventuele komende beurscorrectie een toenemende vraag bij bedrijven gespecialiseerd in goud inkoop. Ook was goud verkopen populair tijdens de uitbraak van het coronavirus. Wie de ontwikkeling van de goudprijs aan het begin van de pandemie bekijkt, zal al snel opmerken dat deze fors toenam. Toen het aantal besmettingen leek af te nemen in de zomer van 2020 daalde de prijs weer iets, om vervolgens op een constant niveau voort te bewegen. De vraag naar goud groeit als er onzekerheid heerst in de wereld. Beleggers halen een deel van hun vermogen van de beurs en stoppen het vervolgens in een veilige haven. Goud en zilver worden als dergelijke veilige havens gezien.
Veel beleggers hebben niet eerder een correctie meegemaakt
Het is niet voor niets dat De Nederlandse Bank beleggers waarschuwt. Het aantal beleggers is de afgelopen twee jaar fors toegenomen. Iets wat samenhangt met het feit, dat met name jongeren veel tijd over hadden. Kroegen en nachtclubs bleven dicht, een bezoek aan een bioscoop of de kantine op de sportclub was lange tijd niet mogelijk, enzovoorts. In combinatie met het feit dat zij in hun omgeving zagen dat veel geld te verdienen is op de beurs, maakt dat zij zijn begonnen met beleggen. Veel van deze jongeren hebben niet eerder een serieuze correctie op de beurs meegemaakt. Mocht de correctie er komen, dan kan dit leiden tot paniek onder ze beginnende beleggers. Zij verkopen hun beleggingen met flinke verliezen, wat grote gevolgen kan hebben.
Jongeren hebben geld nodig voor een woning en hun studie
Vaak beseffen jongeren niet welke risico’s een belegging met zich mee kan brengen. Een fors verlies maakt dat het voor hen nog lastiger wordt om een geschikte woning te vinden. Ze hebben belegde spaargeld vaak nodig om te kunnen bieden op een woning. Daarbij is het spaargeld benodigd om de studie te kunnen bekostigen. Studenten kunnen al enkele jaren niet meer rekenen op financiële steun vanuit de overheid. Ook zijn er veel jongeren die geleend geld van DUO gebruiken om te starten met beleggen.