
6 tips om je peuter én jezelf voor te bereiden op de peuteropvang
2 september 2021 om 07:25 PartnercontentGaat je kind voor het eerst naar de peutergroep? Zo’n eerste speelochtend of -middag is natuurlijk superspannend en misschien zelfs een beetje eng. En ook voor jou als ouder kan het behoorlijk wennen zijn! Met deze tips bereid je je peuter én jezelf goed voor.
1. Praat over de peuteropvang
Praat vooraf met je kind over peuteropvang. Leg uit dat de eerste dag eraan komt. Vertel hoe de begeleiders heten en wat voor leuke dingen ze allemaal doen tijdens een speelochtend of -middag en vertel dat je erin gelooft dat je peuter er veel plezier gaat hebben.
2. Lees boekjes als voorbereiding op de psz
Een boekje lezen over de peuterspeelzaal is een leuke manier om je peuter spelenderwijs voor te bereiden op de eerste dag. Een paar aanraders:
- Twaalf kleine peuters van Elly van der Linden vertelt over Chen en Yuk die voor het eerst gaan spelen in de peutergroep. Voor kinderen vanaf 2 jaar.
-Karel gaat naar school van Liesbeth Slegers is een mooi prentenboek voor kinderen vanaf 2,5 jaar en gaat over Karel die eigenlijk niet naar school wil.
- In Nijntje op school gaat Nijntje voor het eerst naar school. Voor kinderen vanaf 2 jaar.
De peuterspeelzaal is niet alleen voor je kind wennen, maar ook voor jou als ouder. Peuterspeelzalen werken daarom met een wenperiode. Hoe deze wenperiode wordt ingevuld, verschilt per peuteropvang en kind. Zo zijn er peuterspeelzalen waar je op de eerste wendag een half uurtje bij je kind blijft, weggaat en na anderhalf uur weer terugkomt om je kind op te halen. De tweede wendag blijf je dan iets korter en haal je je kind na 2 uur weer op. Informeer hoe de wendagen bij de peuteropvang van je kind verlopen.
4. Maak labels voor setjes kleding
Ook al is je peuter zindelijk, een ongelukje kan altijd gebeuren. Het is dus handig om een setje reservekleding mee te geven. Zorg dat je deze kleding van leuke labels voorziet waarop de naam van je kind staat. Ook is het handig om andere spulletjes te labelen, zoals het rugzakje, schoenen, slofjes, petjes, sjaals, fruitbakjes, enzovoort. Gebruik bijvoorbeeld labels die je kunt innaaien, praktische labels die je op kleding strijkt of snelle naamstickers voor fruitbakjes. Kijk hier voor leuke naamlabels die je kunt personaliseren met de naam van je kind.
De meeste peuters willen veel zelluf doen. Laat jouw peuter dan ook vooral lekker oefenen met dingen zelf doen en geef complimentjes: “Wat knap van jou zeg, dat je dat al kunt.” Dit geeft je kind zelfvertrouwen en zorgt voor meer zelfvertrouwen op de peutergroep. Stimuleer je kind bijvoorbeeld om zelf de jas aan te trekken, om samen op te ruimen of te koken, handjes te wassen, een rits of knopen dicht te doen, enz. Sommige kinderen worden nerveus als het kleding aan- of uittrekken niet lukt. Klittebandschoenen zijn handig als je peuter nog geen veters kan strikken.
6. Maak het afscheid gemakkelijker
Is het moment om afscheid te nemen aangebroken en tijd om je kind achter te laten op de peuteropvang? Houd het afscheid kort. Dat is uiteindelijk fijner voor je kind en voor jou. Zorg dat je een vast afscheidsritueel hebt, zodat je kind begrijpt dat jullie afscheid gaan nemen. Geef bijvoorbeeld voor het afscheid altijd een dikke kus of knuffel op een vaste plek. Loop vervolgens vastberaden weg, ook al voel je jezelf misschien helemaal niet zo zeker.
Peuteropvang (voorheen de peuterspeelzaal) en het kinderdagverblijf vallen allebei onder de noemer ‘kinderopvang’, maar zijn niet precies hetzelfde. Peuteropvang is voor kinderen van 2 tot 4 jaar, gericht op hun ontwikkeling en echt bedoeld als voorbereiding op de basisschool. Ook is peuteropvang meestal korter open dan een kinderdagverblijf en gesloten tijdens vakanties. Kinderen die al naar een kinderdagverblijf gaan kunnen trouwens niet altijd terecht op de peuteropvang. Informeer ruim van tevoren hoe peuteropvang bij jou in de buurt geregeld is en vanaf welke leeftijd kinderen naar de peuteropvang kunnen. Dit kan per gemeente namelijk verschillen.