Afbeelding
Foto: Shutterstock

Veel kinderen bouwen aan hutten deze zomer

27 augustus 2021 om 09:42 Partnercontent

Er zijn net als vorig jaar veel Nederlandse gezinnen die deze zomermaanden dichtbij huis blijven. Men vreest voor de onzekerheid in populaire Europese vakantielanden, waarbij het risico gelopen wordt dat men halsoverkop naar huis moet om niet in quarantaine te hoeven bij thuiskomst. Evenals dat met name tieners vaak nog niet volledig gevaccineerd zijn. Goede redenen om de vakantie een jaartje uit te stellen. Ten opzichte van vorig jaar is er deze zomer meer mogelijk. De speelweken die vorig jaar nog werden afgelast, gaan dit jaar wel door. Zo bericht ook het Heerhugowaards dagblad. Nadeel is wel dat ouders nog niet worden toegelaten op het terrein. Zij moeten op afstand toekijken hoe de kinderen bouwen aan hun hut.

Hutten bouwen al jaren een populaire activiteit

Wie het gemeente nieuws Heerhugowaard de laatste jaren gevolgd heeft, weet inmiddels dat het bouwen van hutten populair is. Vaak wordt al vroeg in het jaar gezocht naar houten latten, balken en pallets die gebruikt mogen worden voor de bouw van de hutten door kinderen. Het is aan de kinderen om in een week tijd de mooiste of grootste hut te bouwen. Dit doen zij vaak niet alleen, maar in groepjes met vrienden en vriendinnen. Rondom het bouwen van de hutten worden vaak verschillende aanvullende activiteiten aangeboden, zodat kinderen zich niet hoeven te vervelen. Daarbij biedt het ze de kans om even te ontspannen tussen het bouwen door. Denk aan touwtrekken, spijkerpoepen en vergelijkbare spelletjes.

Educatief element bij het bouwen van hutten

Waar de speelweken voorheen vaak enkel bedoeld waren voor het vermaak van kinderen in de zomervakantie, worden ze tegenwoordig vaker van een educatief element voorzien. Zo was het bouwmateriaal voorheen vrijwel oneindig. Het maakte dat kinderen alle gelegenheid hadden om hun hut zo mooi mogelijk te maken. Tegenwoordig krijgen kinderen een budget, waarmee zij bouwmaterialen kunnen “kopen” bij de organisatie van het evenement. Het maakt dat kinderen leren wat de waarde van geld is. Door opdrachten uit te voeren kunnen zij geld verdienen, zodat ze hun budget vergroten. Het gaat vanzelfsprekend om virtueel geld, om ongelijkheid tussen teams te voorkomen. Nog niet alle speelweken kiezen voor dit educatieve elementen. Sommige organisatoren houden het bij het oude: het bouwen van de grootste hut door kinderen!

Festivals voor oudere kinderen afgelast

Voor oudere kinderen heeft de zomer minder te bieden. De meeste festivals zijn ook deze zomer afgelast. Het maakt dat er dit jaar opvallend veel jongeren zelfstandig op vakantie gaan. Vaak niet naar het buitenland, maar naar een camping in Zeeland of bijvoorbeeld op een van de Waddeneilanden. Voordeel hiervan is dat de kinderen zich niet hoeven te laten testen en de camping met het openbaar vervoer kunnen bereiken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie