Afbeelding
..

Zigzaggend door Schiphol met de druktekaart-app

28 juli 2021 om 16:22 Partnercontent

Om passagiers die via Schiphol reizen tegemoet te komen voor wat betreft afstand houden tot andere reizigers, heeft de luchthaven een app geïntroduceerd waarop te zien is waar de meeste mensen zijn. Zo kunnen bezoekers drukke plekken ontwijken. De app toont alleen de drukte in gebieden na de paspoortcontrole, dus is niet te gebruiken door uitzwaaiers en afhalers. 

Verzekering

Reizen anno 2021 heeft wat meer voeten in de aarde dan men gewend is. Zo wordt er door veel mensen veelvuldig op de site Wijs Op Reis gekeken welke bestemmingen qua corona het aantrekkelijkst zijn en worden websites van verzekeraars eveneens druk bezocht. De volgende vragen dienen zich aan: Geldt onze zorgverzekering in heel Europa? Welke verzekeringen zijn dekkend wanneer de kleurcode verandert in het land van bestemming? Is een langer verblijf als gevolg van verplichte quarantaine verzekerd? Wat als mijn bedrijf eronder te lijden heeft? Het is amper in kaart te brengen, al deze gegevens en scenario’s. 

Noodzakelijk kwaad

Het zou, zo redeneert de directie van Schiphol, wel heel zuur zijn voor passagiers die aan werkelijk alles gedacht hebben, wanneer zij op de luchthaven besmet raken doordat mensen bij de douane, de souvenirwinkels, de horeca of de gate drukte veroorzaken en geen kans zien om afstand te houden van anderen. Het is mensen natuurlijk vooral om hun bestemming te doen. Het verblijf op Schiphol, het min of meer routinematig wachten en vliegen, het wordt door sommigen gezien als noodzakelijk kwaad dat niet bij de eigenlijke vakantie hoort.

Een uitje?

Voor andere reizigers blijft vliegen nog steeds speciaal, zij maken er een dagje uit van en arriveren al vroeg om na de douane nog wat te winkelen en eten en drinken voordat ze boarden. Hoewel de druktekaart-app een extra service is voor reizigers, gelden de bestaande voorschriften nog steeds: handen ontsmetten, mondkapje dragen en afstand houden. Schiphol probeert, ondanks alles, het vakantiegevoel in stand te houden. 

Nog meer kleurtjes

Geheel in lijn met de kleurtjes, waar men in deze periode druk mee in de weer is als het gaat om risicogebieden, is er een app ontwikkeld die de drukte op de luchthaven letterlijk in kaart brengt, zodat passagiers in één oogopslag zien waar de anderhalve meter afstand makkelijk gehandhaafd kan worden. Blauwe plekken gelden daarbij als rustig, roze als druk(ker). Helemaal geen kleur betekent dat het erg rustig is. Omdat de meeste mensen het grootste deel van hun verblijf op Schiphol na de paspoortcontrole doorbrengen, werkt de app alleen daar. Zo kan men zigzaggend richting het vliegtuig, op weg naar de (vakantie)bestemming.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie