Afbeelding
Photo by Szymon12455 on Unsplash

Hoe belangrijk nieuws lezen echt is

Partnercontent

Vroeger was er niets zo normaal als een abonnement op de krant, de radio aan zetten en luisteren naar het laatste nieuws, of even stoppen om die poster te lezen over wat er allemaal gaande is in de wereld. Tegenwoordig zie je dat steeds minder. Tijdschriften worden niet veel meer verkocht, kranten verliezen lezers en nieuws gerelateerde bedrijven gaan volledig online verder. Het is ook geen wonder dat er steeds minder gelezen wordt.

Maar dit is niet zo positief als het lijkt. Veel mensen denken dat het niet zo is, maar nieuws is erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en voor de algemene kennis van volwassenen. Hoe belangrijk nieuws echt is? Dat lees je in dit artikel!

Vroeger ten opzichte van nu

Als je aan een ouder persoon vraagt, wat hij ervan vindt dat niemand nog de krant leest, krijg je waarschijnlijk het standaard antwoord “slecht”. De krant was in de oude tijd één van de belangrijkste middelen om in contact te staan met de rest van de wereld. Van nationaal tot internationaal nieuws kreeg je mee als je maar een abonnement had op de krant.

Dat is tegenwoordig natuurlijk heel anders. De veranderingen in het aantal lezers begon al toen de tv werd uitgevonden. Radio was een goede informatiebron maar niets had zoveel informatie als de krant. De tv bracht daar uiteraard grote verandering in. Mensen konden simpelweg op een knopje drukken om nieuws uit de hele wereld te horen. Dat is makkelijker dan al die pagina’s lezen. Zeker als je niet lang naar school bent geweest.

Door de tv schoot het aantal lezers omlaag, maar niet zo erg als toen social media uitkwam. Al het nieuws, en meer, in de palm van je hand. Dit zorgde ervoor dat er steeds minder mensen de krant lezen. En dat is ook niet zo raar. Waarom zou je betalen voor lokaal nieuws, als je gewoon je telefoon kan pakken en kan Googelen wat je wil weten?  

Impact minder nieuwslezers

Het is niet raar om te denken dat het goed genoeg is om een nieuwsapp te downloaden op je telefoon. Je krijgt tevens toch nieuws mee als je meldingen krijgt. Toch is het niet goed voor onze algemene kennis en onze leesvaardigheden.

Steeds meer nieuwsplatforms, zoals bijvoorbeeld heerhugowaardsdagblad.nl, gaan volledig online bezig met het nieuws verspreiden. Je kan het dus zien als online krant. Maar niet iedereen leest alles op deze platforms omdat ze te groot zijn. Dit zorgt ervoor dat mensen alleen opzoeken wat ze willen weten en daarna weer de pagina verlaten. Waar het vroeger nog zo was, dat je een heleboel mee kreeg, krijg je nu alleen informatie binnen die je zelf opzoekt. Dit zorgt er weer voor dat je algemene kennis omlaag gaat. Mensen zijn vroeger minder lang naar school geweest, maar hun algemene kennis is vele male groter als de algemene kennis van mensen tegenwoordig.

Doordat mensen alleen nog specifieke informatie opzoeken, lezen mensen ook steeds minder. Ze kijken wel even een filmpje of een foto en weten genoeg. Waar je vroeger nog goed moest lezen om de informatie te vinden, heb je nu binnen een seconde vaak al antwoord. En dat betekent minder lezers. Het is ook niet gek dat steeds meer mensen moeite hebben met lezen en schrijven.

Je algemene kennis en leesvaardigheid vergroten!

Je kan gelukkig nog steeds je algemene kennis en leesvaardigheid vergroten. Hoe doe je dat? Door meer te lezen. En dan hebben we het natuurlijk wel over tijdschriften, kranten en artikelen. Of ga eens naar de bibliotheek en kies een boek over een onderwerp wat je interesseert.

Hoe meer informatieve teksten je leest, hoe meer kennis je opdoet en hoe groter je leesvaardigheid wordt. Dit zorgt er tevens voor dat je je telefoon weer wat vaker aan de kant kan leggen en mee kan praten over onderwerpen waar je voorheen weinig vanaf weet.

Ik wil niet zeggen dat naar het nieuws kijken slecht is, maar de echte verdieping lees je vaak alleen in een krant. Tv-zenders hebben maar zoveel tijd om alle informatie over te brengen en daarom gaan ze vaak voor de algemene informatie. In kranten krijg je alle informatie die bekend is te lezen waardoor je andere onderwerpen en opvattingen ook beter kan begrijpen.

Lezen kan je dus niet alleen slimmer maken, maar verbetert je algemene vaardigheden ook heel veel. Je kan dus met meer onderwerpen meepraten, een eerlijkere mening vormen en je steunt je lokale dagblad ook nog eens door hun artikelen te lezen! 

advertentie