Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe voorkom je storingen aan horeca apparatuur?

Partnercontent

Het zal je maar gebeuren: ben je druk bezig met alle afhaal- en bezorgmaaltijden en houdt de frituur er ineens mee op. Daar gaan al je frietbestellingen. Of wat dacht je van de koeling die het begeeft? Niets zo vervelend als storingen aan je horeca apparatuur. Gelukkig kun je de meeste storingen met de juiste tips voorkomen.

Kies voor kwaliteit

Ken je de gezegde goedkoop is duurkoop? Dat geldt ook voor horeca apparatuur. Een horeca koelkast kan je voor een paar honderd euro kopen tot ruim €1500,-. Dat prijsverschil heeft vaak met de kwaliteit te maken. Een goedkopere koeling is ook goedkoper geproduceerd. Dan moet je dus rekening houden met een minder goede isolatie en een lagere koelcapaciteit. Dat is van invloed op de prestaties van het apparaat. Goedkopere apparaten zijn gevoeliger voor defecten en storingen. Hoe aantrekkelijk een goedkoper prijskaartje ook lijkt, het weegt vaak niet op tegen de reparatiekosten. Horeca apparatuur wordt iedere dag intensief gebruikt, kies daarom bij voorkeur voor kwaliteit. Vaak profiteert u dan ook van langere garantieperioden.

Zorg voor de juiste capaciteit

Iedere horeca keuken is anders en heeft een andere capaciteitsbehoefte. De grootste oorzaak van storingen en defecten aan horeca apparatuur is overbelasting. Er wordt teveel van het apparaat gevraagd waardoor het apparaat het begeeft. Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je apparatuur kiest afgestemd op jouw capaciteitsbehoefte. Je kunt je hier het beste in laten adviseren door een erkende grootkeukenleverancier.

Reinig de apparatuur regelmatig

Het regelmatig reinigen van de apparatuur is enorm belangrijk. Stof, kalk, vuil- en vetresten hopen zich op waardoor blijvende schade kan optreden. Ieder apparaat heeft een beetje aandacht nodig. Bij koelingen en vriezers is het belangrijk om de condensor regelmatig te reinigen met een zachte borstel. Een ophoping van stof zorgt namelijk voor een slecht koelresultaat en levert bovendien brandgevaar op. Maar ook het goed ontkalken van de vaatwasser, het schoonmaken van de filters van de afzuiginstallatie en het uitkoken van de frituur zijn belangrijke aandachtspunten. Een schoonmaakplan kan helpen om inzicht te krijgen in de periodieke reiniging per apparaat.

Zorg voor periodiek onderhoud

Naast een grondige reiniging is periodiek onderhoud nodig om de apparatuur in topconditie te houden. Dit kan je het beste laten uitvoeren door een erkende servicemonteur. Bij dit periodieke onderhoud worden slijtagegevoelige onderdelen dubbel gecheckt en worden kleine defecten hersteld. Maar ook het bijvullen van het koelgas en de machine van binnen reinigen horen hierbij. Het periodiek laten controleren van de apparatuur voorkomt de meeste storingen, zorgt ervoor dat de technische prestaties optimaal blijven en verlengt de levensduur van je apparatuur. 

advertentie