Afbeelding
Conflicten in de buurt

Conflicten voorkomen in de buurt? Bekijk hier dan 3 handige tips

Partnercontent

Op ruzie met de buren zit niemand te wachten. Toch is een conflict in de buurt voor veel mensen een reden om hun rechtsbijstandverzekering in te schakelen. Je hebt natuurlijk liever niet dat het zover komt. Daar drie goede tips om te voorkomen dat je het met je buurtgenoten aan de stok krijgt.

1. Een goed begin is het halve werk

Een conflict lijkt vaak over een scheve schutting of recht van overpad te gaan. Maar wie wel eens naar De Rijdende Rechter kijkt, weet dat er al heel wat gebeurd is voordat er een beroep op de rechtsbijstandverzekering moet worden gedaan. Vaak is zo’n schutting de druppel, maar die emmer is meestal al door iets anders volgelopen.

Vaak hoor je mensen elkaar beschuldigen over dingen die al jaren geleden zijn gebeurd. Dat ze zich niet netjes zijn voor komen stellen bijvoorbeeld. Buren hechten daar veel waarde aan. Het is ook een kleine moeite en bovendien is het voor jezelf ook fijn om te weten wie er naast je woont. Stel je dus gelijk even voor wanneer je in een nieuw huis komt wonen.

2. Blijf altijd in contact

Dat feestje voor je collega’s in je tuin? Daar hebben je buren natuurlijk niets mee te maken. En ook niet met de kerstverlichting die je aan je gevel wilt ophangen. Toch is het goed om ze in te lichten over dit soort dingen. Vaak zul je merken dat ze het prima vinden en waarderen dat je het even komt melden.

Dat is anders wanneer ze er last van hebben en niet op de hoogte waren. Ook vinden buren het niet altijd makkelijk om dat aan je te laten weten. Het gevolg? Ergernissen die niet uitgesproken worden en frustraties die oplopen. Totdat de situatie een keer ontploft en dan is het al te laat.

3. Zoek een neutrale bemiddelaar

Is er mot en kom je er niet meer uit met je buren? Dan kun je het hogerop zoeken en de politie inschakelen, of je rechtsbijstand inschakelen. Maar zelfs op dit punt valt er vaak nog wel iets te redden. Probeer een neutrale buurtgenoot te zoeken die tussen jullie kan bemiddelen. Dan is de kans op een herstelde band veel groter en wonen jullie straks weer allemaal met plezier in jullie straat. Dat is toch het uiteindelijke doel?

advertentie