Afbeelding
Elektrisch rijden

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Partnercontent

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Doordat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt in de samenleving en elektrisch rijden goedkoper wordt, schakelen steeds meer mensen over op een hybride- of volledig elektrisch voertuig. Voor veel mensen blijft de vraag: wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Kosten elektrisch rijden
De kosten van elektrisch rijden liggen over het algemeen lager dan bij het rijden in een brandstofauto. Hoewel de aanschafkosten voor een elektrisch voertuig anno 2020 doorgaans nog wel hoger liggen dan bij een conventioneel voertuig, worden elektrische auto's steeds goedkoper. Het grootste kostenvoordeel is te te vinden in de brandstofkosten. Deze liggen bij een elektrisch voertuig vele malen lager dan bij een brandstofauto. Normaal gesproken wordt er een bepaald bedrag per liter gerekend wanneer men een auto vol tankt, maar bij een elektrische auto is dit een bepaald bedrag per kilowattuur. Wanneer men de auto thuis vol laadt is men zeer goedkoop uit. Hiermee wordt er namelijk een beroep gedaan op het eigen energiecontract. Laadt men de auto echter vol aan de snelweg, dan zullen de kosten wat omhoog gaan. Vooral snelladers zijn dure palen die ervoor zorgen dat de kosten voor elektriciteit omhoog gaan. De energiekosten voor een elektrische auto zijn gemiddeld 5,4 cent per kilometer, terwijl dit bij een brandstofauto 10 cent is. Bijna het dubbele dus.

Omdat een elektrische auto duurdere onderdelen heeft, is de verzekering vaak duurder dan bij een brandstofauto. Het is dan ook nuttig om onderzoek te doen naar de juiste autoverzekering. De reparatie van een elektrische auto is doorgaans wat duurder, dus een goede autoverzekering is zeer belangrijk.

Duurzaamheid
Met het rijden in een elektrisch voertuig dragen mensen bij aan een duurzame wereld. Zeker wanneer men kiest voor het thuis opladen met groene stroom, eventueel met behulp van eigen zonnepanelen, wordt er een grote bijdrage geleverd aan de duurzaamheid. Een andere reden waarom elektrische auto's duurzaam zijn, is dat de auto's geen schadelijke stoffen uitstoten. Brandstofauto's stoten bijvoorbeeld benzine- of dieseldampen uit. Dit is bij elektrische auto's niet het geval. Bovendien zijn elektrische auto's relatief stil ten opzichte van brandstofauto's.

Hoewel er vaak nog vraagtekens worden geplaatst bij het recyclen van de accu's in elektrische auto's, kan er toch gezegd worden dat dit een relatief duurzaam proces is. De accu's in elektrische auto's zijn doorgaans lithiumaccu's, en deze zijn zeer goed te recyclen.

Rijcomfort
Een andere reden waarom elektrisch rijden steeds populairder wordt en veel mensen tegenwoordig overschakelen op een elektrische is het rijcomfort. Een elektrische auto trekt snel op en biedt soms zelfs rij-assistentie. De nieuwste modellen van Tesla bieden een autopilot mode waarbij de bestuurder zelf vrijwel niets meer hoeft te doen.

advertentie
advertentie