Afbeelding
Online shoppen

Online bestellen wel veilig?

Partnercontent

Het aantal webshops in Nederland blijft maar groeien. Onlangs meldde het CBS dat het aantal fysieke winkels in ruim 10 jaar tijd stevig gedaald is. Webshops zijn daarentegen als paddenstoelen uit de grond geschoten. In 2010 waren er nog "maar" zo'n 24.000 webshops, maar in 2020 is dit gestegen tot maar liefst 48.760. Soms betekent het dat fysieke winkelpanden een nieuwe bestemming krijgen, omdat er minder vraag naar is. Maar online winkelen kent zijn eigen uitdagingen. Want wat als een webwinkel geen of een ondeugdelijk product levert?

Controleren van de webshop
Voordat een consument tot koop overgaat bij een webshop, is het verstandig om de webshop grondig te checken. Kloppen de gegevens die de webshop vermeldt en bestaat het kvk-nummer daadwerkelijk? Ook is het verstandig om te kijken of de betreffende webshop beschikt over een keurmerk. Bij twijfel is het verstandig om naar een andere webshop te gaan of contact op te nemen met de betreffende webshop. Onvolledige informatie is natuurlijk een fout van de webshop zelf, maar het kan voorkomen dat de webshop net dat ene product heeft wat een ander niet heeft.

Rechtsbijstand
Wanneer de consument een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, kan deze van pas komen wanneer er een conflict is met een webshop. Met een rechtsbijstandsverzekering is de consument onder andere beschermd tegen conflicten over consumentenaankopen. Hierbij geldt wel dat juridische stappen vaak alleen mogelijk zijn als de betreffende webshop in de EU is gevestigd.

Gebruik gezond verstand
Het is algemeen bekend dat wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat dit ook vaak het geval is. Zeker op websites die niet het uiterlijk hebben die je mag verwachten, is het vaak oppassen. Een duurdere maar betrouwbare webshop is vaak een betere keuze dan een onbekende of onbetrouwbaar ogende webshop.

Levertijd
De laatste tijd komen er steeds meer zogenaamde 'dropship websites' online. Deze dropshippers halen hun productie uit landen in Azië en verzenden dit vervolgens rechtstreeks naar de klant. Vaak worden er voor de producten hoge prijzen gevraagd terwijl de producten elders goedkoper te krijgen zijn. Bovendien is de kwaliteit van de producten vaak onder de maat. Dropship websites hanteren vaak een lange levertijd, aangezien de producten vaak uit Azië komen. Is de aangegeven levertijd dus aan de hoge kant? Dan is de kans groot dat het een dropship website betreft.

Contact opnemen
Een webshop dient de consument altijd te woord te kunnen staan. Webshops die niet betrouwbaar zijn, beschikken vaak niet over de juiste contactkanalen en kunnen afwezig overkomen bij klanten. Staat er op de webshop geen telefoonnummer of e-mailadres? Dat is een risico.

advertentie