Afbeelding
IJsklimmen

Marianne van der Steen vijf keer op rij ijsklimkampioen

Partnercontent

De Noord-Hollandse Marianne heeft voor de vijfde keer op een rij Het Nederlandse kampioenschap ijsklimmen gewonnen. Aangezien dit kampioenschap pas vijf jaar bestaat, heeft zij tot nu toe alle overwinningen op haar naam staan.

Trotse vader
Van der Steen komt uit Muiden en zij schaart zich onder de wereldtoppers van het ijsklimmen. Om deze vijfde overwinning op een rij te vieren, hield wethouder Alexander Luijten een speech. Ook familie en vrienden waren van harte welkom in het stadhuis om te zien hoe Marianne in het zonnetje werd gezet. Hans van der Steen, vader van de ijsklimkampioen, laat niet na om te uiten hoe trots hij is op de prestaties van zijn dochter.

Wat is ijsklimmen?
IJsklimmen is zonder meer de meest gevaarlijke sport onder de klimsporten. Een ijsklimmer moet niet alleen in een uitstekende conditie verkeren, maar heeft ook kennis nodig van de verschillende soorten ijs en hoe deze te benaderen. Het ene ijs is namelijk harder dan het andere en hierdoor kan het bij een verkeerde aanpak afbreken. De meeste ijsklimmers hebben een voorkeur voor het beklimmen van ijsvallen (bevroren watervallen), maar ook gletsjers worden regelmatig overwonnen. IJsklimmen is slechts een kleine sport in Nederland. Dat houdt Marianne echter niet tegen. Deze complexe sport vraagt het uiterste van lichaam en geest, daar deze twee in perfecte harmonie moeten samenwerken om het gewenste doel te bereiken: het bereiken van de top. Het is dus niet alleen een krachtinspanning. Marianne laat weten dat er ook veel denkwerk bij komt kijken en dat ze die combinatie juist zo prachtig vindt. Hoewel familie en vrienden trots zijn op de ijsklimvaardigheden van Van der Steen, is er zeker ook  sprake van bezorgdheid aan het thuisfront. IJsklimmen is niet zonder risico's, want het afbreken van een stuk ijs of uitglijden behoren ook tot de mogelijkheden.

Zwitserland is favoriet
Omdat we in Nederland natuurlijk geen bergen hebben, reist Marianne de hele wereld af samen met Dennis van de Hoek, haar partner. Toch hoeft ze niet al te ver weg voor haar favoriete ijsklim. Hiervoor gaat ze namelijk naar Zwitserland.

Wie zich ook een keer aan de sport wil wagen, hoeft niet per se naar het buitenland. In Nederland zijn er namelijk ook locaties waar men de vaardigheden op de proef kan stellen, zoals bijvoorbeeld de Bever Ice Wall in Den Haag. In deze kunstmatige hal worden onder andere clinics gegeven voor beginners, maar ook ervaren ijsklimmers kunnen hier terecht. Het is te hopen dat de hal gebruiktmaakt van goedkope energie, want voor ijsklimmen moet het logischerwijs wel echt goed koud zijn! En dat koelen kost energie. Buiten klimmen is dus wel duurzamer. Al is dat ook weer afhankelijk van hoe er naar de reisbestemming wordt gegaan: ver met het vliegtuig of de auto reizen, laat ook z'n CO2-sporen na.

advertentie