Afbeelding
Chinese horoscoop

Het verschil tussen de Westerse en Chinese horoscoop

Partnercontent

Er zijn nog altijd mensen die denken dat alle horoscopen een pot nat zijn. Dit klopt echter niet, er zitten namelijk grote verschillen tussen diverse soorten horoscopen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een verschil te maken tussen de Westerse en de Chinese horoscoop. Om je dit verschil te laten zien hebben we het een en ander voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van dit artikel zal je de verschillende horoscopen nooit meer door elkaar halen!

Overeenkomsten en verschillen
Zowel de Westerse als de Chinese horoscoop bestaat uit twaalf sterrenbeelden. De westerse astrologie ontleent de namen voor de sterrenbeelden aan de sterren langs de hele ecliptica, terwijl de Chinese sterrenbeelden voortkomen uit een oude mythe. Deze dieren worden door de Jade-keizer in de 6e eeuw voor Christus tot een ras opgeroepen en degenen die de oproep gehoor geven worden de twaalf dieren binnen het Sterrenbeeld, gerangschikt naar hun plaats binnen het ras. Beide systemen doen veel met de elementen die voorkomen in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan vuur (enthousiast), aarde (praktisch) en water (emotioneel). Het Westen heeft vier elementen, de vierde is lucht (intellectueel). De Chinese astrologie heeft vijf elementen, zij hebben bijvoorbeeld ook metaal (organisatorisch) en hout (verkennend).

Ondanks een paar overeenkomsten, weerspiegelen de westerse en Chinese astrologiesystemen een totaal ander wereldbeeld. Een duidelijk verschil is dat je sterrenbeeld in de Westerse horoscoop wordt bepaald door de maand van je geboorte, terwijl je Chinese sterrenbeeld wordt bepaald door het jaar van je geboorte. Een dieper liggend verschil is dat het Westen een zonnekalender gebruikt, waarvan de eerste astrologische maand begint in de lente- equinox. In het Oosten wordt een maankalender gebruikt, waarbij elk Chinese Nieuwjaar symbool staat voor een ander sterrenbeeld.

De verschillende tekens
Zoals je hierboven hebt gezien zitten er dus enkele verschillen. Het is leuk om te bekijken wat de sterrenbeelden van de verschillende horoscopen zijn. Om het wat makkelijker te maken hebben we de diverse soorten tekens hieronder even voor je op een rijtje gezet:

  • Chinese horoscoop – De Chinese sterrenbeelden zijn (in volgorde, te beginnen met de winnaar van de keizerlijke race): Rat, Os (of 'Waterbuffel'), Tijger, Konijn (of 'Kat'), Draak, Slang, Paard, Geit (of 'Schapen'), Aap, Haan, Hond en Varken (of 'Wilde Zwijnen').
  • Westerse horoscoop – De Westerse sterrenbeelden zijn (in volgorde, beginnend met het teken dat de lente aankondigt): Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen.

Je ziet dus wel dat deze horoscopen helemaal niet op elkaar lijken. Door de maandelijkse horoscopen is de westerse horoscoop een stuk duidelijker om iemand zijn persoonlijkheid mee vast te stellen. Bij de Chinese horoscopen is dit een stuk lastiger, er zijn nu eenmaal super veel mensen die wel verschillen maar die toch in hetzelfde jaar geboren zijn.

advertentie
advertentie