Afbeelding
Voetbal

Liefhebbers van voetbal gaan voor derde kerstdag, Boxing Day

Partnercontent

Engeland heeft meer dan louter twee kerstdagen. Derde kerstdag ofwel Boxing Day, is de dag dat je of gaat shoppen of voetbal kijkt. Van dat laatste pikken Nederlandse voetballiefhebbers graag een graantje mee. 

Eerst even over die naam Boxing Day. De naam is afkomstig van houten kistje of box die vroeger door bedrijven aan minderbedeelden werd gegeven om de koude winterdagen door te komen. Nog altijd geven mensen die dag spullen weg aan mensen die het minder goed hebben. Vaak in de vorm van een kerstpakket. Soms geven mensen een volle schoudertas dames aan iemand die de inhoud, bestaande uit bijvoorbeeld allerlei levensmiddelen, goed kan gebruiken.

In de rij voor aanbiedingen
Op Boxing Day zijn alle winkels open en mensen staan er in de rij voor alle mogelijke aanbiedingen. Die dag kun je van alles met korting kopen. Van kleding tot een laptoptas heren. En van speelgoed tot huishoudelijke apparatuur. Wil je een nieuwe O My Bag dan moet je er die dag bijzijn. Nu dat voetbal. Wat heeft dat met Boxing Day te maken? Daarvoor moeten we terug in de tijd. In 1860 werd de eerste clubwedstrijd in de voetbalhistorie gespeeld. Op 26 december. Hallam FC, uit Sheffield ontving Sheffield FC en verloor met 0-2 aan Sandygate Road, waar nog altijd het oudste stadion ter wereld staat.

Hallam FC tegen Sheffield FC op 26 december
Vanaf dat jaar is er een traditie ingezet die tot op de dag van vandaag voortduurt. Iedere 26 december. Kennen veel andere landen een winterstop als het om voetbal gaat, in Groot-Brittannië gaan ze juist door en doen er zelfs een schepje bovenop. Sommige clubs spelen wel vier wedstrijden in tien dagen. Ook al mopperen de spelers daar wel eens over. De supporters vinden het geweldig. 

Aantal echte voetbalkrakers op het programma
De voetbalbond van Engeland, Schotland en Noord-Ierland plannen op Boxing Day opvallend veel derby's. De reden? Er is die dag een aangepaste openbaar vervoersregeling. Er rijden minder treinen en daarom is het voor uitsupporters lastig zijn om hun club aan te moedigen, dus wordt er gekozen voor de derby's zodat supporters een minimale reistijd hebben. Bovendien is het commercieel aantrekkelijk voor de Premier League. Met een aantal echte krakers op het programma krijg je zowel Britse supporters als supporters uit de rest van Europa voor de buis. Veel Nederlandse voetballiefhebbers dus ook. Die kijken reikhalzend uit naar derde kerstdag. 

advertentie