Winaar Ashley Yuen als winnaar in het middelpunt op de stoel.
Winaar Ashley Yuen als winnaar in het middelpunt op de stoel. Aangeleverd

Hoofddorpse Ashley Yuen winnaar voorleeswedstrijd Read2Me

23 maart 2023 om 10:51 Overig

HOOFDDORP In een zinderende finale streden 8 kandidaten afgelopen maandag om de titel ‘voorleeskampioen van Noord-Holland’. Ashley Yuen van KSH in Hoofddorp werd door de jury uitgeroepen als beste voorlezer. 

De voorleeswedstrijd voor brugklassers werd gehouden in het OBA Theater van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, waar een flink aantal toeschouwers zich hadden verzameld om de kandidaten met yells en spandoeken aan te moedigen.

In een eerdere ronde lazen finalisten uit alle hoeken van Noord-Holland ongeveer 5 minuten voor uit hun boek. Onder leiding van Manu van Kersbergen vertelden de leerlingen nu eerst kort iets over zichzelf en over het boek en vervolgens hebben zij het door henzelf uitgekozen fragment voorgelezen.

Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, had de driekoppige jury de loodzware taak om een winnaar uit te roepen. De jury, bestaande uit Ellen Brudet, eigenaresse winkel Coloured Goodies Amsterdam, Mirjam van Campen, C. de Bibliotheek Haarlemmermeer, en Ingrid Nagtegaal, oud-bibliothecaris en actief bij de Voorleesexpress, had hier flink wat moeite mee. Gelukkig konden de finalisten en hun aanhang in de tussentijd genieten van de act van Hip-Hop in de bieb door Jaouad Dikri.

Rond vijf uur werd eindelijk bekendgemaakt wie dé grote winnaar werd: Ashley Yuen van KSH in Hoofddorp werd door de jury uitgeroepen als beste voorlezer. Ashley las voor uit het boek ‘Omgeruild’ door Riona Rempt.

De Noord-Hollandse bibliotheken en Probiblio kijken terug op een zeer geslaagde wedstrijd Read2Me! Door de scholen is het initiatief ook met groot enthousiasme binnengehaald. Volgend jaar wordt deze wedstrijd dus zeker weer georganiseerd!  

LANDELIJKE FINALE

Ashley heeft een mooie prijzenbeker gewonnen en gaat nu door naar de landelijke finale op 3 juni, waarin winnaars uit heel Nederland zullen strijden om de beste voorlezer uit de brugklas van heel Nederland te worden. Deze feestelijke wordt georganiseerd in Podium Hoge Woerd in De Meern (Utrecht). De presentatie ligt in handen van Elten Kiene. De jury bestaat uit Martine Letterie (auteur), Tes Schmeink (VO-raad) en Thijs Overpelt (@Boekenjongen op Instagram). Lollypop verzorgt de act.

READ2ME

Met het voorleesproject Read2Me! zetten de Noord-Hollandse bibliotheken in op de combinatie voortgezet onderwijs en leesbevordering. Leerlingen van alle schooltypen kunnen meedoen met deze voorleeswedstrijd die in vier ronden wordt georganiseerd; op school (en in de klas), lokaal in de bibliotheek, provinciaal en tenslotte is er een landelijke finale. Dit schooljaar doet een groot aantal middelbare scholen uit alle hoeken van Noord-Holland weer mee aan de voorleeswedstrijd Read2Me!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie