Afbeelding
Ton Dijkstra / BDU

Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen: De Haarlemmermeerse kandidaten

9 maart 2023 om 16:20 Overig

HAARLEMMERMEER Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen kunnen de inwoners van Haarlemmermeer dit jaar weer naar de stembus op woensdag 15 maart. Dan wordt er gestemd op de nieuwe volksvertegenwoordigers die de komende vier jaar de provincie zullen vertegenwoordigen voor de provinciale staten van Noord-Holland en de waterschappen van Rijnland en Amstel, Gooi en Vecht.

Op de diverse kandidatenlijsten staan enkele bekende namen van lokale (oud)politici en een paar onbekenden uit Haarlemmermeer. Ook twee huidige, de lokale statenleden Eric Jensen en Wilma van Andel, zijn herkiesbaar. 

OVERZICHT

De in Hoofddorp woonachtige Anneke van der Helm-Chandansingh staat op de lijst van 50Plus. Van der Helm was van 2010 tot 2018 raadslid in Haarlemmermeer. Eerst voor het CDA en na een afsplitsing in 2012 voor de lokale partij CDVP. Na haar raadslidmaatschap is zij bij MeerRadio als politiek verslaggeefster aan de slag gegaan.  

Het CDA heeft drie Haarlemmermeerders op haar lijst. Hoogst genoteerd staat Wilma van Andel uit Badhoevedorp. Zij is op dit moment al statenlid namens het CDA in Noord-Holland. Herman Koning, al jaren actief namens het CDA in de Haarlemmermeerse politiek en daarvoor jaren als ambtenaar voor de gemeente heeft gewerkt, staat op plaats 41. Haarlemmermeers CDA fractie-assistent Pascale Vera Evertman staat op de 27e plek. 

Voor de partij JA21 staat Hoofddorper en oud Forza! Haarlemmermeerraadslid, tegenwoordig fractie-assistent voor Forza!, Jordy Schaap. Hij is sinds 2013 actief betrokken bij de lokale politiek en staat op de 17e plek. Op dezelfde lijst staat op plaats 5 Eric Jensen uit Halfweg. Jensen is leraar maatschappijleer en is sinds 2019 al statenlid en dus herkiesbaar. Hij werd in 2019 gekozen namens Forum voor Democratie maar splitste zich eind 2020 af met vier andere Forum statenleden na uitspraken van Forum leider Thierry Baudet waar zij zich van distantieerde. 

Bij de laatste verkiezingen in 2019 werd Forum voor Democratie de grootste partij in de provincie. De partij kwam toen vanuit het niets met 9 zetels de staten van Noord-Holland in. In Haarlemmermeer werd Forum bij deze verkiezingen veruit de grootste partij. Van de negen zetels zijn er nu nog drie over. Brigitte Antolini uit Hoofddorp, tevens fractievoorzitter in de gemeenteraad namens FvD Haarlemmermeer, staat op de 9e plek. Op plek 39 staat N.J. Berkens uit Badhoevedorp. 

Voor GroenLinks is Nicole Mulder, voormalig raadslid in Haarlemmermeer en voormalig wethouder in Heemstede, staat op de PS voor GroenLinks op plek 32 verkiesbaar. 

Bij de PvdA staat Nieuw-Venneper Chris Vonk op de 7e plek. Vonk was raadslid en fractievoorzitter voor de lokale PvdA en lokaal actief van 2006 tot 2018. 

BVNL doet voor het eerst mee en heeft lokale twee kandidaten. De opvallendste naam is die van Paul Meijer, die op plek 16 staat. Meijer is raadslid en is sinds december non-actief vanwege ziekte. Op plek 7 staat Bert de Ruiter. De Ruiter is nu tijdelijk raadslid en vervangt Meijer in de Haarlemmermeerse raad. Edith Keijzer-Wessels is te vinden op plek 11.

Voor de SGP en ChristenUnie zijn Joke Hoogendoorn-van der Maarl uit Nieuw-Vennep, Jennifer Hup en Sophie Clemens, beide Hoofddorpers, op een verkiesbare plek.

Tenslotte heeft ook de PVV van Geert Wilders, net als 50Plus een van de weinige partijen die niet in gemeenteraad is vertegenwoordigd, een lokale kandidaat. Daniël de Moel uit Vijfhuizen die op de 5e plek staat van de kandidatenlijst.  

WATERSCHAPPEN

Frank Pardaan uit Hoofddorp is de enige kandidaat uit de gemeente die verkiesbaar is voor de waterschappen. Voor het hoogheemraadschap van Rijnland staat hij namens de VVD op de 5e plek. Pardaan is op dit moment al lid van het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap en is dus herkiesbaar. 

Piet de Ruiter, voormalig fractieassistent van GroenLinks Haarlemmermeer, staat op plek 15 van WaterNatuurlijk.

Voor de PvdA is Bert den Elzen op plek 16 op de verkieslijst geplaatst. De Rijnland-PvdA-kandidaat Laura Willemse uit Zwaanshoek staat als nummer 3 op de lijst. 

De Vennepse Hans Hekstra en de uit Lisserbroek afkomstige Pieter Balkenende zijn voor SGP en ChristenUnie verkiesbaar.

Van de andere partijen die nu actief zijn in zowel de Haarlemmermeerse lokale politiek als de staten van Noord-Holland zijn geen Haarlemmermeerders verkiesbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie