Het nieuw te bouwen raadhuis.
Het nieuw te bouwen raadhuis. cepezed

Nieuwe raadhuis gaat niet 57,5 maar 71,7 miljoen kosten

29 december 2022 om 11:04 Overig

HOOFDDORP Het oude raadhuis is nog niet eens gesloopt, maar het nieuw te bouwen raadhuis blijkt nu al 14,2 miljoen duurder uit te pakken. In 2020 werd nog uitgegaan van 57,5 miljoen, met het voorlopige ontwerp dat is doorgerekend komt de nieuwbouw nu uit op 71,7 miljoen.

Volgens verantwoordelijk wethouder Charlotte van der Meij is het bedrag van vandaag niet het bedrag van morgen. “Het verschil komt vooral door de sterk gestegen bouw- en materiaalprijzen, de inflatie, de ontwerpuitwerking van het deel van het gebouw waar de balies, de raadszaal en ontvangstruimten zijn en de toevoeging van de daktuin met de dakzaal.

Tekst gaat onder de foto verder.


Het nieuwe raadhuis moet aantrekkelijk, uitnodigend en toegankelijk zijn voor iedereen. foto: cepezed

Een andere onvoorziene kostenpost zijn de bestaande kelders onder het raadhuis. Deze blijken niet bruikbaar als garage en dus ook niet als fietsenkelder. Er wordt nu onderzocht of de kelders helemaal of gedeeltelijk kunnen worden gesloopt en dat kost flink wat extra geld.

Waar bezoekers én de ambtenaren straks moeten parkeren is een groot vraagteken. Mogelijk moet er een nieuwe parkeergarage elders worden gebouwd. Ook dat kost extra geld.

Het nieuwe raadhuis moet aantrekkelijk, uitnodigend en toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom is bij de nadere uitwerking van het ontwerp gekozen voor materialen en details die het openbaar deel van het gebouw de uitstraling geven van een gemeentehuis. Ook is een grote daktuin getekend met een ronde zaal. Deze toevoegingen zorgen voor extra kosten, maar ook voor een kwaliteitsverbetering van het gebouw én van het Raadhuisplein.

Op de begane grond van het gemeentehuis komt vlak bij de balies, een koffiebar. Daar heeft de architect in het voorlopig ontwerp een terras bij getekend, buiten naast het gemeentehuis aan de kant van het Cultuurgebouw. Zo’n terras draagt bij aan de levendigheid op het plein. Maar, wat zo’n terras gaat kosten en of er bijvoorbeeld een horecaondernemer in kan komen, wordt nu eerst onderzocht. Bij het definitief ontwerp kan dan een beslissing over het terras worden genomen. 

De exploitatielasten gaan straks wel naar beneden. Het voormalige raadhuis zou met de energieprijzen van nu circa 7,5 miljoen per jaar kosten. De kosten voor de tijdelijke huisvesting bedragen circa 6,35 miljoen. De jaarlijkse kosten voor het gebruik en onderhoud van het nieuwe energieneutrale gemeentehuis zijn straks circa 5,3 miljoen. 

Het voorlopig ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis van Haarlemmermeer ligt nu bij de gemeenteraad. Wanneer de extra 14,2 miljoen en het voorlopig ontwerp in de gemeenteraad wordt besproken, is nu nog niet bekend.

Tekst gaat onder de foto verder.


De sloop van het oude raadhuis is in volle gang. - Ton Dijkstra / BDU

Naar verwachting wordt het nieuwe gemeentehuis eind 2026 opgeleverd en verhuist de gemeentelijke organisatie in 2027 naar het nieuwe gebouw. Het raadhuis wordt nu gesloopt. Het gebouw, gebouwd in 1980, voldeed niet meer aan de bouweisen van nu en was niet functioneel. De kosten van onderhoud en energieverbruik waren hoog, het gebouw lekte en de installatie moesten worden vervangen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie