
Terugblik met dorpsraadvoorzitter Martijn Schouten: Het glas is meer dan halfvol
28 december 2022 om 08:00 OverigNIEUW-VENNEP “Wat steeds meer opvalt is dat de gemeente grote ambities heeft die niet passen bij de lokale situatie.” Dat maakt voor Martijn Schouten hoe relevant een dorpsraad is. “Onze gemeente is te klein om de juiste stappen te zetten om haar doelen te bereiken. Simpele vraagstukken worden alleen verbeterd als ze onder de aandacht worden gebracht door de dorpsraad.”
Martijn Schouten staat voor het tweede jaar als voorzitter aan het roer van Dorpsraad Nieuw-Vennep. Het jaar waarin de dorpsraad haar 65ste verjaardag heeft gevierd. “Op het Harmonieplein hebben we een geweldig Venneperfeest gehad. Het is fijn om te zien hoe de inzet van een aantal mensen uiteindelijk door zoveel mensen gewaardeerd wordt. Dat toont de saamhorigheid in ons dorp. Het is voor mij een motivatie om hiermee door te gaan.”
BOUW Het is echter niet allemaal koek en ei binnen de dorpsgrenzen. Onlangs heeft het college besloten te starten met de aanbesteding van het Marktgebouw. Het is een belangrijke stap op weg naar een levendig en aantrekkelijk centrum van Nieuw-Vennep.
“Natuurlijk is er weer een stapje gezet met de aanbesteding en we waarderen de inzet van onze wethouder Marjolein Steffens-van der Water enorm. Het lijkt erop dat we onze gevraagde super wethouder centrum hebben gekregen”, aldus Schouten. “Maar het geloof in de komst van een mooi centrum gaat alleen terugkomen als er echt zichtbare stappen worden gezet. Het plan Marktgebouw heeft bijvoorbeeld geen tijdslijn. De gemeente zal moeten laten zien dat er dingen geregeld zijn. Het parkeerprobleem, de bibliotheek en ga zo maar door. Een aanbesteding is één ding, maar er moeten nog veel zaken geregeld worden, zaken die nu nog onzeker zijn.”
Die zichtbaarheid voor bewoners en daarmee het vertrouwen in de politiek, is belangrijk. “We snappen goed genoeg wat de uitdagingen zijn, maar neem de mensen mee in die reis. Als er door de gemeente dingen worden opgepakt of in de planning staan, communiceer dat met de inwoners. Ook de randvoorwaarden rondom het project Marktgebouw moeten gewoon geregeld zijn. In onze ogen is er nu nog teveel onzekerheid. De gemeente kan straks heel makkelijk zeggen dat de aanbesteding niet is gelukt.”
In de ogen van de dorpsvoorzitter kiest de gemeente voor de moeilijkste weg. “Waarom is het tussengebied, hoek Gelevinkstraat en de Poststraat, niet parallel in ontwikkeling gedaan met het Marktgebouw? De gemeente kiest nu voor de moeilijkste weg. Waarom bouwen naast een stuk grond wat in bezit is van een externe partij, een partij die bezwaar maken waardoor de boel weer vertraagd gaat worden. Dus waarom niet begonnen op het gebied wat al in handen is van de gemeente.”
SAMENWERKING Dat de dorpsraad, OVHZ, de BiZ elkaar gevonden hebben en de krachten gebundeld omtrent het Verkeersstructuurplan (VSP) stemt Schouten positief. Resultaat, gecombineerde krachten voor VSP waar niet gedacht was aan de huidige bewoners van Nieuw-Vennep. “We hebben elkaar makkelijk gevonden en dat toont dat het een breed probleem is. Delen onze visie met raadsleden en gaan in gesprek met de wethouder. Want het VSP wat er nu ligt gaat het probleem van Nieuw-Vennep niet oplossen. We proberen maximale druk op te voeren.”
De aanpak van het VSP is het voorbeeld waarin wordt aangetoont dat grote ambities niet passen bij de lokale situatie. “Beleidskaders zijn in het raadhuis uitgestippeld en experts uit heel Nederland naar binnen gehaald. Hiermee krijg je een goed VSP, alleen niemand in de gemeente is bij machte om de lokale situatie te begrijpen en in te brengen als basis voor zo’n groot plan. Experts uitnodigen is prima. Goed voor de infrastructuur. Een juiste stap. Maar vervolgens kost het heel veel moeite om de situatie van bijvoorbeeld de Hoofdvaart uit te leggen. De details worden hierin overgeslagen omdat deze eenvoudigweg niet bekend zijn. Dé link met lokaal (dorpsraad) en de kenners (inwoners) wordt overgeslagen.”
Volgens Schouten zijn pas achteraf de dorpsraad en de inwoners meegenomen in het proces. “We staan op deze manier tegenover mensen die nog nooit in Nieuw-Vennep zijn geweest en ook de lokale situatie niet meer kunnen meenemen in hun opdracht omdat hun opdrachtgever, de gemeente, dit niet heeft voorzien. Het heeft ons heel veel moeite gekost om ambtenaren en verkeersexperts te overtuigen dat als je nog 10.000 woningen in Nieuw-Vennep gaat bouwen er meer auto’s, fietsers en voetgangers gaan komen. Deze maken gebruik van de wegen, fietspaden en voetpaden en dus moet de lokale infrastructuur daarop worden aangepast.”
PARK21 Een bereikte mijlpaal van de dorpsraad is het feit dat er definitief geen vervuilde grond naar PARK21 komt. “Hier is lang voor gestreden, maar het doel is bereikt.” Er wordt wel met argusogen gekeken naar de ontwikkeling van het terrein. “Mooi dat het project van de grond komt. Goeie recreatie in een mooi ontwikkeld gebied is wat Nieuw-Vennep én Hoofddorp erbij kunnen hebben. De plannen zien er goed uit. We zijn wel bevreesd wat precies bedoeld wordt met het evenemententerrein. Dit zou mogelijk de deur open zetten voor bijvoorbeeld Mysteryland. Maar hoe zit het met de infrastructuur en met alle belasting van Schiphol, meer treinverkeer, hoeveel kan Nieuw-Vennep er bij hebben?”
Een dusdanig groot evenement trekt tussen 60 en 100 duizend bezoekers. Volgens Schouten is het nu liggende wegennet er niet op ingericht om deze aantallen op een goede en veilige manier te laten komen en vertrekken. “Je moet dus een eerlijk verhaal hebben, en dat is dat er nog wel wat moet gebeuren om dit mogelijk te maken. Het kan ook niet zo zijn dat Nieuw-Vennep daar niet van profiteert.”
BALANS Schouten ziet het als taak van de dorpsraad om aandacht te vragen voor grote overlast vraagstukken. “Haarlemmermeer en de burgemeester ondersteunt in woord en daad de Formule 1 in Zandvoort. Hiervoor is veel aandacht en vraagt ook veel van de lokale politiemacht. Misschien moet onze gemeente wel zeggen, prima, maar hebben wij daar wel de capaciteit voor. Er is hier bijvoorbeeld al een tekort. Ik zou graag zien dat in 2023 hier wat meer balans een aandacht voor komt.”
Naast al deze grote ambities blijkt meer en meer dat de gemeente eigenlijk te klein is en geen tijd, ruimte en capaciteit heeft om zich te richten op belangrijke zaken in Nieuw-Vennep. “Simpele vraagstukken, een verbreding van het fietspad zodat je makkelijker de fiets kan pakken, grotere fietsenstalling bij de Symfonie, wie kan er het licht uitdoen overdag bij Pier K. Deze zaken worden alleen verbeterd als ze onder de aandacht worden gebracht door de dorpsraad. Het voelt alsof de gemeente niet goed weet wat er speelt in de kleinere kernen. Alle aandacht lijkt te worden opgeslokt door de ambities in Hoofddorp. Laat duidelijk zijn, wij zijn als dorpsraad niet jaloers op het project HydePark. Geweldig voor de ontwikkeling van Hoofddorp. Het lijkt erop dat zo’n groot project alle ontwikkelcapaciteit van de gemeente opslokt waardoor simpelweg andere ambities in Nieuw-Vennep van het bord vallen. De gemeente moet zorg dragen voor Hyde Park en doorpakken in het centrum van Nieuw-Vennep. Ik sta er positief in, een gedreven wethouder, goede samenwerking en mooie evenementen die iedereen bij elkaar brengt, met alle ontwikkelingen die Nieuw-Vennep staat te wachten is het glas wat mij betreft wel half vol”, sluit Martijn Schouten af.
Door Ton Dijkstra