Paul Bakker wil nog steeds 'zijn' Marktgebouw bouwen.
Paul Bakker wil nog steeds 'zijn' Marktgebouw bouwen. Ton Dijkstra / BDU

Venneper Paul Bakker: ‘Ik wil nog steeds mijn Marktgebouw bouwen’

21 december 2022 om 07:30 Overig

NIEUW-VENNEP “Ik snap er echt helemaal niks van”, begint Paul Bakker. De geboren en getogen Venneper is eigenaar van het stuk grond midden in het centrum van Nieuw-Vennep waarop het Marktgebouw wordt gebouwd. Afgelopen week las hij tot zijn verbazing dat de gemeente een aanbesteding voor het Marktgebouw heeft uitgeschreven.

We zijn er met die grondeigenaar niet uitgekomen”, aldus een getergde wethouder Marjolein Steffens-van der Water. “En dus bouwen we er omheen en wordt het Marktgebouw 400 vierkante meter minder groot. Gevolg is wel dat we niet 60, maar 45 appartementen kunnen bouwen.” Volgens de wethouder is er lang genoeg gewacht en is het niet meer aan inwoners van Nieuw-Vennep uit te leggen dat er nog even wat geduld wordt gevraagd met de bouw van een vernieuwd centrum.

Steffens laat weten dat er in de afgelopen periode meerdere pogingen zijn gedaan om met de eigenaar in contact te komen. “Dat is via mails gegaan, brieven zijn verstuurd, maar ook telefonisch hebben we contact gezocht. Telkens kregen we nul op ons rekest”, aldus de wethouder. 

Volgens Paul Bakker is het één grote leugen. “Ik weet niet met wie ze contact hebben gezocht, maar niet met mij. Misschien met Kevin van Nieuwkoop van de Nederlandse Ontwikkelingsmaatschappij NEDOM. Met hem werk ik al jaren samen over de komst van het Marktgebouw.” 

Tekst gaat onder de foto verder.


Het pand dat Paul Bakker had bedacht voor de hoek Gelevinkstraat met de Venneperstraat. - Aangeleverd

VERKOOP “Ik wil de grond heus aan de gemeente verkopen. Ik heb echter wel één voorwaarde. Ik wil daar wonen, dat is vanaf het begin mijn idee en wens geweest. Bij verkoop van mijn stuk grond wil ik het eerste recht van koop van een appartement in het Marktgebouw. Ik ben inmiddels 70 en op mijn 55ste begonnen met de plannen voor het centrum. Als ik er straks niet meer ben, wil ik een fijne woonplek voor mijn vrouw achter laten.”

Op tafel komt een ordner met daarin alle correspondentie tussen Bakker, de gemeente en verschillende projectontwikkelaars omtrent de bouw van het Marktgebouw. In 2018 heeft Bakker samen met Van Nieuwkoop een plan voorgelegd aan de toenmalige wethouder Tom Horn. Uit de ordner komt een A4-tje met daarop een print van een krantenartikel. Op de foto staat het drietal gefotografeerd in de Harmoniekoepel. “De wethouder sprak over het heuglijke nieuws dat de bouwaanvraag voor het nieuwe Marktgebouw binnenkort echt de deur uitgaat”, leest Bakker voor.

WEGGEZET Volgens Paul Bakker is de gemeente er nu vier jaar later met zijn idee vandoor gegaan. “Er wordt hier plagiaat gepleegd en ondertussen wordt ik als onbetrouwbare partner weggezet.” De aanbesteding die de gemeente nu heeft uitgeschreven is een kopie van het gebouw dat door Bakker en zijn toenmalige architect is ingediend. “Het tekenbureau van de gemeente heeft het gewoon overgetrokken en het gedeelte dat op mijn stuk grond zou komen weggelaten. Het is echt een soap geworden.”

Het idee van Bakker is een vrijstaand gebouw met een grote toren, vier voorgevels, en een bouwhoogte van vier woonlagen. Daarin komen 38 woningen, twee winkels en horeca. “Ook in ons plan was er plek voor de bibliotheek. Het was alleen nog wachten op een Europese aanbesteding, maar die is er nooit gekomen. Ik heb daardoor geen kans gekregen om mijn plan uit te voeren. Het voelt als Paultje Bakker pesten, of misschien heeft de gemeente wel iets tegen Kevin van Nieuwkoop.”

Paul Bakker haalt een brief uit dezelfde ordner te voorschijn waarop te lezen is waarvoor hij in 2012 het stuk grond - 334 vierkante meter om precies te zijn - aan de gemeente wilde verkopen. “Ik speel nu open kaart. Op deze brief heb ik nooit antwoord van de gemeente gehad. Dus hoe kunnen zij nu zeggen dat ik niet wil verkopen. Het stuk grond is uiteraard nu iets duurder, maar het kan nog steeds voor een gangbare prijs weg.”

Bakker heeft inmiddels contact gehad met zijn advocaat over de aanbesteding. “Wat mij betreft gaan we inschrijven. Maar dan wel met mijn eigen plan, dus de eerste versie van het Marktgebouw, inclusief mijn stuk grond. Ik moet dan wel de grond van de gemeente kunnen kopen.”

De Venneper geeft de gemeente overigens weinig kans dat er een aannemer opstaat die gaat bouwen volgens het plan dat zij nu hebben uitgeschreven. “De kans is groot dat het voorlopig nog een zooitje blijft in het centrum.”

ZOOITJE Het is al een tijdje een ‘zooitje’ in het centrum van Nieuw-Vennep. Toch zijn twee jaar geleden de andere bouwvallen in de Venneperstraat gesloopt. Op vraag waarom Bakker toen niet is meegegaan en ook het voormalige Ontmoetingscentrum heeft laten slopen is hij vrij resoluut. “Als ik dat pand had gesloopt had ik geen poot meer om op te staan, het is mijn wisselgeld. En natuurlijk is het ook een doorn in mijn ogen.”

Paul Bakker is dan heel duidelijk richting de gemeente. “Wethouder Marjolein Steffens-van der Water is van harte uitgenodigd om eens koffie te komen drinken. Dan kunnen we het hebben over de verkoop of aankoop van de gronden”, besluit de Venneper in hart en nieren.

Door Ton Dijkstra

“De gemeente heeft wel degelijk pogingen ondernomen om contact te krijgen met de heer Bakker”, laat de gemeente in een reactie weten. “Onder meer via (aangetekende) brieven en emails. Eind vorig jaar zijn er gesprekken met hem gevoerd, een keer met de wethouder die toen verantwoordelijk was voor de Nieuwe Kom. Kort geleden is hij in een email gewezen op de publicatie van de aanbesteding.”
Ook de beschuldigingen van plagiaat legt de gemeente naast zich neer. “De hoogte en de toren zijn namelijk vastgelegd in het bestemmingsplan uit 2010 en de richtlijnen voor het uiterlijk en de zogenoemde alzijdigheid (= vier voorgevels) is als eis vastgelegd in het beeldkwaliteitsplan van juni 2010.”

Het pand dat Paul Bakker had bedacht voor de hoek Gelevinkstraat met de Venneperstraat.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie