Vrijwilligers helpen mee.
Vrijwilligers helpen mee. Aangeleverd

Grote verbouwing Jeugdland Nieuw-Vennep

29 november 2022 om 08:22 Overig

NIEUW-VENNEP De voorzitter van Jeugdland Nieuw-Vennep heeft afgelopen weekeinde samen met enkele kinderen symbolisch de eerste schep in de grond gezet voor het project Natuurlijk Samen Spelen op Jeugdland. Met dit project wordt gezorgd dat kinderen met en zonder handicap heerlijk samen kunnen spelen en wordt Jeugdland nog aantrekkelijker. De voorbereiding met een participatie- en ontwerptraject, fondsenwerving en aanbesteding kostte twee jaar. De klus wordt gedaan door Griekspoor. Jeugdland is een paar weken gesloten. 

Femke Hoogweg van Jeugdland: “In januari worden de speeltoestellen geplaatst en wordt het werk afgemaakt. We starten met een omheind gebied voor (jonge) kinderen met en zonder handicap op de plaats van de huidige zandbak. Een geweldige plek waar het voor alle kinderen mogelijk is om te spelen met zand en water en waar zij hun fantasie en energie kwijt kunnen.”

“In dit gebied vind je onder andere een klimparcours met extra houvast, een rolstoeltoegankelijke modderkeuken en een waterloop met moddervarken. Ouders kunnen vanaf het terras toekijken hoe hun kinderen heerlijk aan het spelen zijn zonder dat zij bang hoeven te zijn dat kun kinderen over ons grote terrein gaan dwalen, dit stimuleert zelfstandig spelen, één van de uitgangspunten van Jeugdland. Ook wordt er een (half)verhard pad aangelegd vanaf ingang naar het terras en de skelterbaan. De komende jaren wordt de rest van het terrein aangepakt.”

“Samen spelen en bewegen is van levensbelang voor alle kinderen”, benadrukt Hoogweg. “Maar wat als je in een rolstoel zit? Je niet zo goed kan zien of horen? Autisme hebt? Of je wilt je opa meenemen naar de speeltuin die wat minder goed kan lopen? Lukt samen spelen dan nog steeds? Wij willen iedereen mee kan doen op Jeugdland. Op Jeugdland Nieuw-Vennep kunnen kinderen en ouders elkaar ontmoeten die elkaar op school niet tegenkomen. Kinderen met een handicap krijgen vriendjes in de buurt en voelen zich onbeperkt. Eenzaamheid is bijkomend en groot probleem voor kinderen met een handicap. Kinderen leren dat iedereen anders en uniek is.”

Uit onderzoek van Stichting Het Gehandicapte Kind blijkt dat maar liefst 19 procent van de kinderen met een handicap aangeeft geen enkel vriendje of vriendinnetje te hebben. “En de kinderen met een handicap die wél een vriendje hebben, geven aan dat ze hun vriendjes niet zo vaak zien als dat ze zouden willen. Dit komt voornamelijk doordat school te ver weg is en faciliteiten, zoals speeltuinen of sportverenigingen in de buurt, niet toegankelijk zijn. Ook geven kinderen met een handicap aan dat ze niet genoeg aansluiting met kinderen zonder handicap vinden. Samenspeelfonds Een samenleving waarin elk kind vriendjes heeft en geen kind alleen hoeft te spelen - dat is het ideaal van het SamenSpeelFonds.”

“Het SamenSpeelFonds, een initiatief van Jantje Beton en Stichting Het Gehandicapte Kind, helpt onder andere speeltuinen en kinderboerderijen toegankelijker te maken. Zodat kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen buitenspelen. Met als doel: in élke gemeente in Nederland tenminste één inclusieve SamenSpeelPlek”

“Dankzij mooie donaties van Het SamenSpeelFonds, het Schipholfonds en enkele andere stichtingen en fondsen kunnen wij onze plannen realiseren. Wij zijn hen zeer dankbaar voor hun steun. Om kosten te besparen zijn de vrijwilligers van Jeugdland de afgelopen weken al bezig geweest met het verplaatsen van het prieel en het opruimen van het gebied wat op de schop gaat. Hoveniersbedrijf Le Gardinier uit Lisserbroek heeft ons gesponsord door een dag met groot materieel te helpen bij het verplaatsen van speeltoestellen.”

“Omdat we Jeugdland toegankelijk willen houden voor iedereen en om onze plannen te realiseren zijn wij altijd op zoek naar sponsoren die ons willen steunen. Dat kan zowel in natura als financieel. In deze fase kunnen nog enkele inrichtingselementen en speeltoestellen gesponsord worden.”

Meer informatie via jeugdlandnieuwvennep.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie