Rijnland gaat het Afvalwater Systeem in de regio verbeteren.
Rijnland gaat het Afvalwater Systeem in de regio verbeteren. Marja Spiering

Uitbreiding van afvalwaterzuivering in Zwanenburg

Overig

ZWANENBURG De komende jaren werkt Rijnland aan de bouw van twee transportgemalen, de renovatie en uitbreiding van de afvalwaterzuivering in Zwanenburg én de aanleg van nieuwe leidingen. Zo kan Rijnland het Afvalwater Systeem in de regio verbeteren. Aannemers Vobi Infra, BAM en Mobilis hebben de gunning gekregen voor deze opdrachten. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart.


Het verbeteren van het Afvalwater Systeem is nodig om ook in de toekomst de toenemende hoeveelheid afvalwater duurzaam te blijven zuiveren. De twee zuiveringen in Haarlem-Schalkwijk en Heemstede zijn verouderd en aan het einde van hun levensduur. De meest efficiënte oplossing is om op deze terreinen nieuwe transportgemalen te bouwen en al het afvalwater uit deze regio op één centrale plek in Zwanenburg te zuiveren. Hiermee kan meer afvalwater worden gezuiverd op een duurzamere wijze.

Hoogheemraad Bas Knapp: “De uitbreiding is nodig om al het afvalwater in de regio rond Haarlem, Heemstede en Haarlemmermeer op één centrale plek duurzaam te zuiveren. Daarbij is dit ook het moment om de zuivering een grote opknapbeurt te geven. Na de uitbreiding wordt het afvalwater van 145.000 huishoudens uit deze regio gezuiverd. In de nieuwe situatie besparen we 15 procent energie op het zuiveringsproces. Daarmee creëren we dus een enorme verduurzamingsslag.’’

advertentie
advertentie