Het centrum van Nieuw-Vennep moet bereikbaar blijven.
Het centrum van Nieuw-Vennep moet bereikbaar blijven. Ton Dijkstra

Verkeersplan centra Nieuw-Vennep en Hoofddorp: auto in alleen als het niet anders kan

Overig

HAARLEMMERMEER Inzet als eerste op voetgangers, daarna fietsers, openbaar vervoer, deelvervoer en als laatste de eigen auto. Dat is de opzet om de centra van Hoofddorp en Nieuw-Vennep bereikbaar te houden, zo is samengevat in de nieuwe ‘Verkeers Structuur Plannen’ van de gemeente.   

“We hopen dat mensen afwisseling aanbrengen in hun gebruik van verschillende vervoersmiddelen,” verduidelijkt woordvoerder Eric Baars van de gemeente. “Dus fietsen als het kan en autorijden als het niet anders kan. Uiteindelijk kunnen mensen het beste zélf bepalen welk vervoermiddel ze gebruiken bij welke gelegenheid. Het enige dat we daar als gemeente bij kunnen doen, is ze een ‘nudge’ een bepaalde kant op geven.”  

Inzet is dat beide plaatsen nóg aantrekkelijkere plekken moeten worden om te verblijven, en dat iedereen makkelijk in het centrum moet kunnen komen, en wie daar niet hoeft te zijn duidelijk er om heen wordt geleid. Wethouder Marja Ruigrok: “Het draait de komende jaren in onze gemeente om prettig bewegen. Mensen moeten zelf kunnen kiezen wanneer ze gaan lopen, fietsen of de auto pakken.” 

Om dat voor elkaar te krijgen, maakt de gemeente op de eerste plaats ruim baan voor de voetganger en de fietser, bijvoorbeeld met betere fietspaden en ruimte voor voetgangers. Ook wordt gedacht aan optimaal openbaar vervoer, met veel overstapmogelijkheden in alle richtingen. Haarlemmermeer wil de komende jaren toe naar goede bereikbaarheid voor de (elektrische) (deel)auto met parkeerplekken die makkelijk te vinden zijn.

Prettig bewegen, als het om verkeer en vervoer gaat, gebeurt via het STOMP-principe. Daarmee bedoelt de gemeente de vrijheid om zelf een vervoermiddel te kiezen. De ‘S’ staat daarbij voor ‘stappen’, ‘T’ is trappen op een fiets, O voor openbaar vervoer, M voor ‘Mobility as a Service’ (deelvervoer) en privéauto. 

De verkeersstructuurplannen zijn tot stand gekomen dankzij input van bewoners en ondernemers, maar vanaf eind september kan iedereen zijn of haar aanvulling geven op de plannen om de centra van Nieuw-Vennep en Hoofddorp de komende jaren bereikbaar en leefbaar te houden.

advertentie
advertentie