Afbeelding
Politie.nl

Sterke daling criminaliteitscijfers Haarlemmermeer

Overig

HAARLEMMERMEER De overtredingen en criminaliteit in Haarlemmermeer nemen op de meeste gebieden af. Het aantal misdrijven daalde in een decennium van 13.470 tot 7.860. Vooral diefstal, inbraken en drugsmisdrijven werden flink minder. Daarentegen ging het vaker mis op digitaal gebied en oplichting. Dat blijkt uit de politiecijfers over de laatste tien jaar. We pikten enkele gegevens uit het overzicht.  

Dieven slaan minder vaak toe in Haarlemmermeer.  Waren er in 2010 nog 7.100 inbraken en gevallen van verduistering en diefstal, dat aantal is in tien jaar tijd meer dan gehalveerd. Er werd ook veel minder geweld gebruikt tijdens deze ongewenste bezoeken. 

De ‘afdeling bedrog’ komt minder goed uit de cijfers. Dat steeg in tien jaar van 270 naar 500 gevallen, ongeveer dezelfde cijfers die onder oplichting vallen. Valsheidsmisdrijven stegen van 85 naar 540. Het gaat dan om valsheid in geschriften en vals geld maken of in omloop brengen. Muntmisdrijven zijn te verwaarlozen. In het afgelopen jaar ging het om vijf gevallen, de piek in de laatste tien jaar staat op dertig (2015).  Valsheid in geschriften, oftewel het vervalsen van documenten, kwam liefst 525 keer voor in 2021, een enorme toename in vergelijking met tien jaar geleden: 75. Overigens lag de piek wat dit betreft in 2020 met 585 gevallen. Waarschijnlijk heeft de coronacrisis hiermee te maken, want daarvoor schommelde het jaarcijfer rond de 200. 

Ook heling steeg over de lange termijn sterk: in tien jaar van twintig naar zestig, maar dat is nog positief met de laatste zeven jaren. Afpersing staat al jaren lang tussen tien en twintig gevallen, evenals witwassen.

De cijfers zijn te zien op:

https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83648NED/table?searchKeywords=haarlemmermeer 

advertentie
advertentie