Afbeelding
r.joore

Organisatie genoodzaakt trekkertocht wegens negatieve aandacht te cancelen

Overig

NIEUW-VENNEP De geplande trekkertocht door de straten van Nieuw-Vennep gaat dinsdagavond niet door. De organisatie kan de verkeersveiligheid en veiligheid van de aanwezigen, tractoren en auto’s met vlaggen en boerenzakdoeken, niet waarborgen.

“Heel spijtig”, laat een teleurgestelde Simone Beer weten. De Katwijkse is de organisator van de trekkertocht, die in omliggende dorpen de afgelopen weken wel heeft plaatsgevonden. “Andere mensen zijn zich er mee gaan bemoeien en hebben als ware de tocht gekaapt. Zo is er een promovideo gemaakt, en is de trekkertocht aangekondigd als boerenprotest. Hierdoor is er veel negatieve publiciteit rondom de trekkertocht ontstaan en zijn wij genoodzaakt deze te cancelen. Ook hebben wij de aanvraag bij de gemeente Haarlemmermeer teruggetrokken.”

Voor Beer begon het allemaal op 4 juli jongstleden. De dag van het landelijke boerenprotest. “Ik wilde mijn steun en medeleven betuigen aan de boeren”, gaat Beer verder. “Op die dag ben ik in Katwijk, samen met wat andere inwoners, de straat op gegaan met een vlag en een boerenzakdoek. Gewoon een rondje door het dorp om te laten zien dat we achter de boeren staan. ‘s Avonds hebben we dat nog een keer gedaan. We waren maar met weinig en wilden eigenlijk al richting huis gaan toen er plots een boer met tractor kwam aanrijden.”

De tocht trok aandacht en mensen sloten spontaan aan. Er werd besloten om het op donderdag 7 juli nogmaals te doen. “Zo’n 50 voertuigen, tractoren en auto’s, verzamelden zich en al stapvoets rijdend ging de stoet vredelievend door het dorp. Het idee was om een stukje bewustwording bij de inwoners te creëren. De stikstofplannen hebben grote gevolgen voor de boeren, maar ook voor de burgers.”

In de afgelopen weken heeft de trekkertocht in Lisse, Hillegom, Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout plaatsgevonden. Dinsdagavond zou Nieuw-Vennep aan de beurt zijn. “Door de massale aandacht zijn er veel negatieve reacties losgekomen”, aldus de teleurgestelde Beer. “Het zou de veiligheid van de deelnemers en omstanders in gevaar kunnen brengen dus hebben we de trekkertocht moeten cancelen. Mensen zijn overigens nog wel welkom om op Fandango 1 dinsdagavond vanaf 19.30 uur een kopje koffie te komen drinken en hun sympathie richting de boeren te tonen.”

advertentie
advertentie