De burgemeester (derde van rechts) was diep onder de indruk.
De burgemeester (derde van rechts) was diep onder de indruk. Piet van Straalen

Burgemeester onder de indruk van verhalen Stichting Holland – Oekraïne

31 juli 2022 om 09:33 Overig

NIEUW-VENNEP Burgemeester Marianne Schuurmans kwam vorige week op bezoek bij vrijwilligers van de Stichting Holland-Oekraïne. Dat zijn helden met vaak meer dan 25-jaar ervaring in hulpgoederen transporten. 

Het was geen briefing voorafgaand aan het inmiddels 19e Oekraïne transport, bestemming Tserkasy, een stad midden in Oekraïne. Zij kwam op werkbezoek bij de stichting om een completer beeld krijgen van de geschiedenissen van beladers en chauffeurs. En ze hoorde de vaak intrieste reisverslagen aan. Zoals de baby die in een luier aan een muur gespijkerd zat. En toch een lachje produceerde. Hetgeen indertijd tot bekering heeft geleid van een vrijwilligers. Of de douanier die bij paspoortcontrole voortdurend naar zijn voorhoofd wees.

Een aaneengesloten reeks treurige getuigenissen van risicovolle avonturen passeerde: colonne rijden in desolate landschappen, primitieve overnachtingen in onbekende regio’s, omkopingen en vooral wachten en nog eens wachten. 

Naar huis bellen, zonder verbinding te krijgen, verhoogde vaak gevoelens van eenzaamheid. Gelukkig waren er soms ook meer glorieuze momenten: blije kinderen, ziekenhuispatiënten en medewerkers, of ontvangsten door en bij hoog geplaatsten. 

Voorzitter Dick Nijssen memoreerde een monsterkonvooi: terwijl op zijn werf de laatste wagens werden geladen, zag hij turend over de velden richting A4, de eerste truck rijden, gevolgd door een aanzwellende vloot twintigtonners. Hij sloot af met een rondleiding langs vaak te lege pallets en wees op urgente te korten aan schoon drinkwater, schone en warme kleding, sappen, siroop, hand-gel, lang houdbaar voedsel, dekens, schoolmeubelen, beddengoed, medische bedden en apparatuur, medicijnen, zware pijnstillers, bloedstollende middelen, infuusvloeistof, veiligheidshelmen. Diep onder de indruk verliet de burgemeester de werf aan de Rijnlanderweg.  

Aan verband, drukverbandmiddelen, gaasjes en zware pijnstillers bestaat een blijvende, dringend behoefte.  Adres: Rijnlanderweg 1182, 2153 KC Nieuw-Vennep. Informatie: bel met coördinator, tolk Olga Dekker 06-22 82 02 61, voorzitter Dick Nijssen 06-53 66 87 17. 

Door Piet van Straalen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie