De hoofdrolspelers op een rij, van links af: wethouder Nobel, VVD-raadslid Trudie van ’t Hull-Bettink, minister Mark Harbers, raadslid Mark Achterbergh-Copier  en professor Henri Werij.
De hoofdrolspelers op een rij, van links af: wethouder Nobel, VVD-raadslid Trudie van ’t Hull-Bettink, minister Mark Harbers, raadslid Mark Achterbergh-Copier en professor Henri Werij. Aangeleverd

VVD bespreekt met minister Harbers de toekomst van de luchtvaart

Overig

HAARLEMMERMEER Afgelopen maandag vond het eerste politieke café na de coronaperiode plaats. Dat gebeurde op een bijpassende locatie in Haarlemmermeer onder de Boeing 747-400 bij het Corendon hotel in Badhoevedorp. De VVD Haarlemmermeer wilde met inwoners en belangstellenden praten en discussiëren over de luchtvaart. Want daar is nogal wat om te doen de afgelopen week met krantenkoppen over mogelijke krimp van 50.000 vluchten en het maandag verschenen RIVM-rapport over de effecten van ultrafijnstof bij langdurige blootstelling op de volksgezondheid. Waar we meer dan 100 jaar geleden met een kleine luchthaven in de klei begonnen, hebben we nu een hub, een logistiek knooppunt, van wereldniveau.” VVD-raadslid Trudie van ’t Hull-Bettink opende de avond bij VVD Op1. Samen met collega raadslid Mark Achterbergh-Copier waren zij de hosts.


De uitgenodigde gasten tafel waren Minister van Infrastructuur en waterstaat Mark Harbers, wethouder Luchthavenzaken Jurgen Nobel en aanjager van de duurzame luchtvaart professor Henri Werij, decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Vanuit een lokaal, landelijk en wetenschappelijk perspectief namen zij de aanwezigen mee in hun perspectief over de toekomst van de luchtvaart in Nederland “de luchtvaart een vlucht vooruit”. In het publiek zaten belangstellenden maar ook kritische inwoners die de corona periode als “heerlijk rustig” hebben ervaren. Ook mensen van VNO-NCW waren aanwezig: zij maakten zich vooral zorgen over de economie.

Voor de VVD een mooie kans om zowel kansen als uitdagingen op het gebied van woningbouw, gezondheid en de leefomgeving onder het voetlicht te brengen. Wethouder Luchthavenzaken Jurgen Nobel: “We hebben in Haarlemmermeer net een coalitieakkoord gesloten met de naam: ‘Toekomstbestendig Groeien’ en dat is precies wat nu op tafel ligt. Hoe zorgen we ervoor dat de luchthaven die ontzettend belangrijk is voor onze economie ook in de toekomst in balans blijft met een gezonde leefomgeving voor onze inwoners.”

De minister moet de knoop doorhakken over de voor- en nadelen van de luchthaven. Harbers benadrukte dat hij niet op de zaken vooruit wilde lopen maar dat hij in 2022 de ingewikkelde puzzel zal leggen. De minister had daarom geen antwoord op de vraag uit het publiek ‘wanneer mogen er woningen worden gebouwd in LIB-gebied bij Rijsenhout of Amstelveen? ‘ Hij benadrukte dat de balans tussen de internationale verbondenheid van de luchthaven en de leefomgeving van inwoners aan de andere kant beide hoog op zijn agenda staan. 

Henri Werij: “We hebben elkaar nodig om het mogelijk te maken dat we vanaf 2035 duurzaam kunnen vliegen. Dat lijkt ver weg, maar is gezien de technische uitdaging en veiligheidseisen al morgen. We werken hierbij samen op Europees niveau qua techniek en politiek en zijn daarbij leading in de luchtvaartinnovatie en hebben daarmee de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de luchtvaart verduurzaamt. Niet alleen in de lucht maar ook wanneer je kijkt naar de totale keten van de bouw van vliegtuigen”. Wethouder Nobel vult Werij aan: “Om die reden pleit ik er bij de minister voor dat de tickettax ook echt wordt ingezet voor de verduurzaming van luchtvaart.”

Fractievoorzitter Beryl van Straten tevreden terug naar de avond: “Dit politiek café laat zien dat je heel goed een kritisch gesprek over Schiphol kan voeren zonder je daarbij de laten beperken door voor of tegens.” Een aantal gasten van de avond geeft aan het een verademing te vinden om ook eens op deze manier over de nationale luchthaven te spreken, maar vaak krijgen daarbij een kleine groep schreeuwers de overhand.

“Hoe zorgen we er nu voor dat we dit beter onder de aandacht krijgen?” vraagt een van de bezoekers aan de sprekers. Werij geeft aan deze uitdaging in ieder geval mee te nemen vanuit deze avond. De landelijk en lokale bewindspersonen Harbers en Nobel zien daar ook zeker het belang van en een verantwoordelijkheid om het gesprek aan te blijven gaan.

advertentie
advertentie