Afbeelding
Ria Meuleman

Westerkim opent belevingstuin

Overig

NIEUW-VENNEP Op mooie dagen heerlijk buiten genieten. Dankzij de fraaie Belevingstuin bij verzorgingshuis Westerkim, die vrijdag 17 juni door wethouder Charlotte van der Meij en bewoonster mevrouw Hoffman officieel is geopend, kunnen de bewoners op een veilige, omheinde plek in de buitenlucht recreëren. 

Een veilige buitenomgeving voor de bewoners was al jaren een grote wens. Het terras bij het verzorgingshuis was niet omheind en toen in 2020 de coronacrisis toesloeg, was er niet voldoende personeel beschikbaar om buiten op de bewoners te letten. Magda Büchner en Sarina Duwel (beiden eerste verantwoordelijke binnen Westerkim), zetten zich in om de wens in vervulling te laten gaan.

TROTS Het was druk vrijdag op het zonovergoten terras, met bewoners, verzorgenden, vertegenwoordigers van de sponsoren en raadslid Demi van der Veldt (D66). Zij waren er getuigen van dat Charlotte van der Meij met het doorknippen van een lint, samen met mevrouw Hoffman, haar eerste officiële handeling verrichte als wethouder. Erik Zwart, directeur PCSOH, Protestants Christelijke Stichting Ouderenzorg Haarlemmermeer, vertelde dat een besloten tuin bij het begin van de coronacrisis prioriteit had. “Na contact met de helaas onlangs overleden oud-wethouder Mieke Booy kon het al binnen een week gerealiseerd worden.”

Tekst gaat onder de foto verder.


Ria Meuleman

TIJDELIJK De gemeente gaf toestemming om een gemeentelijk grasveld bij de locatie te betrekken en Ymere ging akkoord met het omheinen van dat veld met sluitwerk. Büchner: “Een hoveniersbedrijf heeft begin april 2020 noodhekken geplaatst, zodat de bewoners, toen alles door de crisis op slot moest, toch veilig naar buiten konden. Maar het was wel een tijdelijke oplossing.” 

Op termijn moest die weer worden afgebroken. Büchner en Duwel pakten echter door voor een permanente oplossing. De realisatie van de gewenste belevingstuin had “de nodige voeten in de aarde”, maar het resultaat is er naar. 

“De gemeente heeft meegedacht, er is een landschapsarchitect ingeschakeld en een tuincentrum was er bij betrokken. Mede dankzij de sponsors Tuincentrum Suidgeest, Transportbedrijf D.J. Middelkoop, AA Verhuizers, Frigo, OVHZ en de Cliëntenraad, die tuinsets schonk, kon de tuin uiteindelijk aangelegd worden.”

Tekst gaat onder de foto verder.


Ria Meuleman

UITNODIGEND De buitenruimte ziet er uitnodigend uit, met terras met tuinsets, bankjes, een ronde bank om een boom, bloeiende borders, een mooie grote plantenbak en parasols, alles transparant omheind met fraai hekwerk. De bewoners kunnen heerlijk buiten genieten, gezellig met elkaar praten met een drankje of een spelletje. Gedacht wordt aan sjoelen of jeu de boules op het grasveld, maar als het warm is behoort een lekker verkoelend voetbad ook tot de mogelijkheden. 

Hoewel de tuin in beginsel bedoeld is om een veilige omgeving te bieden voor de bewoners van Kleinschalig Wonen en van VPT, Veilig Pakket thuis, van de vijfde en zesde etage en de begane grond, zijn de bewoners van de A en B toren zijn ook van harte welkom om op het terras wat te drinken of een ijsje te nemen. “Iedereen is welkom”, aldus Büchner, die zeer trots is op de tuin en de bewoners niet minder.”

Door Ria Meuleman

advertentie
advertentie