Afbeelding
Ton Dijkstra / BDU

Milieuclubs blij dat Schiphol vluchten schrapt

Overig

SCHIPHOL Milieuorganisaties zijn blij dat Schiphol het aantal vluchten gaat verminderen vanwege aanhoudende personeelstekorten. “Eindelijk schrapt Schiphol vluchten en komt er eindelijk er een beetje lucht in de werkdruk voor de medewerkers. Dat was al lang een goed idee”, zeggen Greenpeace en Milieudefensie.

De organisaties stellen dat het ‘schandalig’ is dat vakantiegangers de dupe worden van ‘het failliete hubmodel en toekomstvisie van Schiphol’. De luchthaven, die jaarlijks voor miljoenen passagiers fungeert als overstaphalte, wil in 2030 klimaatneutraal zijn en de CO2-uitstoot terugbrengen. Volgens Greenpeace en Milieudefensie is het nu aan topman Dick Benschop om “met een toekomstplan voor Schiphol met fors minder vluchten en vervuiling” te komen.

Schiphol kondigde donderdagavond aan deze zomer minder passagiers te verwerken vanwege aanhoudende personeelstekorten, waardoor luchtvaartmaatschappijen naar verwachting zowel minder tickets kunnen verkopen als vluchten moeten annuleren. In juli zijn er gemiddeld 13.500 stoelen te veel, als alle vliegtuigen helemaal vol zitten. Dat is bijna 17 procent van het aantal stoelen dat eigenlijk gemiddeld per dag ingepland stond.

Vorig jaar maart stuurde een coalitie van ruim honderd milieu- en natuurorganisaties al een brandbrief naar het nieuwe kabinet, waarin ze eisten het luchtvaartbeleid te herzien. Ze stelden dat de overlast en vervuiling van de luchtvaart in Nederland te groot wordt. “Zelfs met een Schiphol dat de helft van de omvang van 2019 heeft, is Nederland prima bediend. Iedere Nederlander die met het vliegtuig op vakantie wil, heeft die mogelijkheid bij een kleiner Schiphol”, aldus de organisaties.

advertentie
advertentie