De verkiezingslijst van GroenLinks met linksboven Maaike Ballieux.
De verkiezingslijst van GroenLinks met linksboven Maaike Ballieux. pr

Teleurstelling GroenLinks over uitsluiting nieuw college Haarlemmermeer

14 april 2022 om 18:51 Overig

HAARLEMMERMEER GroenLinks is teleurgesteld dat het gepasseerd lijkt te zijn voor de vorming van het nieuwe college van Haarlemmermeer. Het stelt dat het nog geen serieuze kans heeft gehad mee te praten, dit ondanks de tweede zetelwinst op rij. Met vijf zetels is GroenLinks de derde partij in Haarlemmermeer. 

Fractievoorzitter Maaike Ballieux: “Vol zelfvertrouwen begon ons onderhandelingsteam aan de gesprekken met de grootste partij van Haarlemmermeer, de VVD. Uit die eerste verkenning bleek dat alle partijen vonden dat de VVD een vervolggesprek moest hebben met de winnaars van de verkiezingen, namelijk D66 en GroenLinks. Ook het tweede gesprek verliep in een constructieve sfeer.” 

“Groot was dan ook onze verbazing over de vervolgstap van de VVD, namelijk om een informateur aan te stellen, en geen formateur. Nog groter was onze verbazing over zijn advies om GroenLinks, en PvdA, niet te betrekken bij de formatiegesprekken. Als eerste gaan nu HAP, D66 en CDA proberen met de VVD een coalitie te vormen. Ter onderbouwing voert de informateur aan dat de inhoudelijke verschillen tussen deze partijen kleiner zouden zijn dan met GroenLinks en PvdA. Ook zou zo de prettige samenwerking uit de vorige coalitieperiode met CDA  en HAP worden beloond.” 

“We betreuren deze gang van zaken zeer. Verschillen zijn er namelijk om overbrugd te worden, dat is in het belang van onze inwoners. Daartoe is nog geen serieuze poging ondernomen. En een prettige samenwerking belonen? Het klinkt sympathiek maar het getuigt wat ons betreft van weinig (zelf)reflectie over de uitslag van de verkiezingen, waarbij zeker het CDA flink heeft ingeleverd.“

Ballieux betreurt ook de gang van zaken over het, wat ze noemt, ‘onnavolgbare en niet-transparante proces van de afgelopen weken.’ “Helaas is dit kenmerkend voor de naar binnen gekeerde bestuursstijl van Haarlemmermeer. Dat kan anders en moet ook anders. Inwoners, organisaties en bedrijven hebben recht op een gemeentebestuur dat transparant is en verantwoording aflegt aan de samenleving. Dat geldt natuurlijk hélemaal als het gaat om de wijze waarop binnen het raadhuis wordt omgegaan met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, met de stemmen van onze inwoners dus.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie