Erica van den Berg (links) en Ria Baars zijn blij met het gerenoveerde Dorpshuis Het Praatpunt.
Erica van den Berg (links) en Ria Baars zijn blij met het gerenoveerde Dorpshuis Het Praatpunt. Ria Meulenman

Feestelijke heropening Het Praatpunt na grondige renovatie

14 maart 2022 om 11:19 Overig

ABBENES Dorpshuis Het Praatpunt is vrijdag 11 maart heropend na een maandenlange renovatie. De fraaie nieuwe keuken en de bar zijn de grote blikvangers in het vernieuwde interieur. 

Vanaf het moment dat Erica van den Berg in 2019 beheerster werd van het dorpshuis, was voor haar duidelijk, dat het gebouw nodig opgeknapt moest worden. Zo wilde ze meer kleur en bovenal een nieuwe keuken. “Onder meer voor het Koken met Ouderen, van MeerSamen, schoot de keukenapparatuur te kort. Dat moest anders. Maar toen kwam Corona…..” 

De tekst gaat onder foto verder.

In die tijd ontstonden er wel allerlei plannen, die begin 2021 concreet waren. Tevens werd het financiële plaatje duidelijk. Ria Baars en John van den Berg schreven allerlei fondsen aan. Na lobbyen of mensen wilden helpen, konden oktober vorig jaar de werkzaamheden van start.  

OVERWELDIGEND “Het is overweldigend hoe velen meeleefden en van alles deden”, vertelt Van den Berg. “Bewoners hebben super geholpen met donaties, vrijwilligerswerk en met allerlei acties om geld bijeen te krijgen. Ze werden zelfgemaakte speculaasbrokken, cupcakes en borstplaat verkocht. Een bakker sponsorde de grondstoffen.” 

Daarnaast waren er acties met stickers, bloembollen, kaarsen, de Sinterklaasactie en nog veel meer. Van den Berg bracht en brengt nog steeds geld in het laatje met de verkoop van frites en snacks op zaterdag. Haar man John bezorgt het, sommigen halen het op en eten in het dorpshuis mag nu ook weer. 

Ruim dertig vrijwilligers hielpen bij de renovatie. Ze braken muurtjes weg voor een betere indeling van de keuken, schilderden alles, maakten de buitenkant schoon ter voorbereiding op het schilderwerk, stuukten de muren en plaatsten nieuwe radiatoren met meer capaciteit. “Het is nu behaaglijk warm binnen.”

PRONKSTUK De nieuwe keuken is het pronkstuk van het dorpshuis, waarvan de geschiedenis al honderd jaar teruggaat. Van den Berg straalt als ze over haar domein praat. “De keuken moest nodig gemoderniseerd worden en de ruimte aangepast. We wilden graag een gescheiden kookdeel en afwasplek. Van het een kwam het ander. Het werd een totale keukenrenovatie inclusief de vloer en het aanrechtblad. Een gespecialiseerd horecabedrijf, dat de keuken installeerde, heeft de indeling ontworpen. “Experts, het zit zo goed in elkaar, met een handige looproute. Er is nu een spoelkeuken met een grote vaatwasser, een kookgedeelte en een koffiehoek.”

De gemeente Haarlemmermeer heeft een bijdrage geleverd voor de keuken en ook het plafond is vernieuwd. Overal is ledverlichting, mede dankzij een donatie van MeerWind. “De nieuwe muziekinstallatie komt wat later. Er was 125.000 euro begroot, we kwamen aan 116.000. Nog niet alle plannen zijn gerealiseerd. We hebben nog zo’n 10.000 nodig om de puntjes op de i te zetten.” 

MIDDELPUNT Van den Berg heeft als doel het dorpshuis vaker en functioneler te gebruiken. “Het moet weer het middelpunt van het dorp worden”. Naast alles wat er al plaatsvindt, wil ze meer activiteiten ontwikkelen, ook voor een wat jonger publiek. Daarnaast denkt ze aan ochtenden voor alleenstaanden met koffie, een spelletje en een lunch, aan gezamenlijk koken en eten aan de hand van een landenthema. Gemeenschapszin is het sleutelwoord. “We mogen gelukkig weer samen zijn.” 

Door Ria Meuleman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie