Deze mannen zorgden ervoor dat de vrachtwagens vol naar Oekraïne konden. Met van links naar rechts de vrijwilligers : Henk den Butter, Piet van Zanten, PietFels, Bart en Lyda van Duuren, Dirry Lodewijk, Nel van den Bergh, Dick Nijssen, Lijaen Marijke Weselius, Olga en Urie Dekker, Simon de Groot, Alfred Lagerwij, Jos Langelaan en Tom Feenstra.
Deze mannen zorgden ervoor dat de vrachtwagens vol naar Oekraïne konden. Met van links naar rechts de vrijwilligers : Henk den Butter, Piet van Zanten, PietFels, Bart en Lyda van Duuren, Dirry Lodewijk, Nel van den Bergh, Dick Nijssen, Lijaen Marijke Weselius, Olga en Urie Dekker, Simon de Groot, Alfred Lagerwij, Jos Langelaan en Tom Feenstra. Piet van Straalen/BDU

Hulpgoederen vanuit Nieuw-Vennep op weg naar Oekraïne

7 maart 2022 om 08:24 Overig

NIEUW-VENNEP Nog geen week geleden twijfelde Dick Nijssen, voorzitter van de Stichting Holland-Oekraïne aan een voortzetting van de jaarlijkse hulpkonvooien. Hij zat zich voor de televisie ernstig te verbijten. En voelde zich klote. Drie dagen later worden in de loods aan de Rijnlanderweg 1182, benodigde hulpgoederen geselecteerd. Gestapelde pallets vol schoon drinkwater, hand-gel, dozen, houdbaar voedsel, maar ook schoolmeubelen. Op het erf staan inmiddels trucs. Daags daarna gaan de vrachtwagenchauffeurs onderweg. Op de voorruit de Poolse tekst: “Wij overwinnen.” Wat een tempo. 

Hoe dat zit legt de gedreven coördinator Henk den Butter uit. “De stichting raakte via de ambassade in contact met in ons land gestrande Oekraïense truckers. Mannen zonder cash of inbaar geld, maar wél met lege vrachtwagens. Wanneer de stichting de dieselolie en onkosten voor onderweg wilde vergoeden, zou transport van met name urgent drinkwater en medicijnen opeens haalbaar worden. En zo is er op inspiratie van de ambassade omgaand gehandeld, mede in samenwerking met het Rode Kruis.”

Het resultaat mag er zijn: twee maal 20 ton vracht. Humanitaire lading die, al dan niet via sluipwegen, naar de opslag van het 1.700 kilometer verder gelegen Lviv wordt vervoerd. Dat ligt in het westen van Oekraïne en is betrekkelijk veilig.  Ondersteund door de ambassade worden ter plaatse 66 pallets hulpgoederen waaronder 25.000 liter water, gelost, opgeslagen en verdeeld. Voor de vergaring en belading zorgden de vrijwilligers van de stichting die gehuisvest is in Nieuw-Vennep.

Piet van Straalen

Er zijn 66 pallets hulpgoederen onderweg waaronder 25.000 liter water.
Ook drinkwater, hand-gel, dozen, houdbaar voedsel en schoolmeubelen zijn mee.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie