Anita en Matthew op de bank en met de hond bij Marieke.
Anita en Matthew op de bank en met de hond bij Marieke. Eigen foto

Onderkomen én werk voor dakloze Anita en Matthew

17 januari 2022 om 12:33 Overig

NIEUW-VENNEP “Van de hel in de hemel komen”, begint Marieke als we haar vragen hoe het met de dakloze Anita en Matthew gaat. Het Pools-Engelse stel dat weken in een klein tentje in de bossage bij een hondenuitlaatveldje in Getsewoud bivakkeerde, werd vorige week in kritieke toestand door omwonende Marieke in huis genomen. 

Inmiddels zijn we een week verder en ziet de toekomst van het stel er een stuk rooskleuriger uit. De eerste dagen in huis bij Marieke stond vooral in het teken van herstellen. Zo lag Anita uren in bad om het weer warm te krijgen. “De hele situatie heeft veel impact op haar gehad. Het leek of zij het vertrouwen in de mensen was verloren”, vertelt Marieke. “Heel langzaam komt dat vertrouwen weer terug. Ze begint te beseffen dat ze echt geholpen wordt en kruipt daardoor beetje bij beetje uit haar schulp. Ze kijkt nu heel anders uit haar ogen en laat ook mij meer toe.” 

ONDERDAK Aan alle kanten is er hulp aangeboden door mensen die zich het leed van het tweetal aantrekken. De telefoon van Marieke staat roodgloeiend. “Om de vijf minuten gaat de telefoon of wordt er aan de deur gebeld. Dan staat er weer iemand met een pan soep voor de deur of komt er iemand zak met kleren brengen, maar ik krijg ook financiële hulp. Het is echt onvoorstelbaar wat er aan hulp loskomt. Maar het allermooiste nieuws is dat zij een kamer aangeboden hebben gekregen en werk hebben gevonden.”  

Afgelopen vrijdag werd Marieke daarover benaderd. “Of ze in het bezit zijn van een BSN-nummer was de vraag? Zo ja, dan heb ik werk en een onderkomen. We zijn meteen langsgegaan voor een gesprek.”

Anita gaat werken in een patatzaak langs de Hillegommerdijk. Ze heeft een contract aangeboden gekregen en gaat helpen in de keuken, onder andere met het snijden van de verse patat. 

Ook Matthew wordt bij de hand genomen. Hij gaat een paar dagen werken bij een houthandel in Nieuw-Vennep. “Jan, de eigenaar van de houthandel, is een grote hulp en trekt zich het lot van het tweetal erg aan”, vertelt Marieke. “Er moeten ook nog wat financiële zaakjes geregeld worden, en Jan helpt daarbij. De afgelopen dagen is hij telkens met Matthew op geweest. Zo zij we bezig met een verzekering en hun zorgverzekering. Als moet netjes worden geregeld.”

Tekst gaat onder de video verder.

START De afgelopen dagen wordt er ook al hard gewerkt in hun nieuwe onderkomen. De muren krijgen een lik verf, aangeboden door een behulpzame Venneper. Is er een boxspring met beddengoed beschikbaar, ook van een behulpzame dorpsgenoot en staat er een knappe schemerlamp te wachten. 

“De planning is om vrijdag te verhuizen”, aldus een heel dankbare Marieke. “De aanloop en hulp van alle mensen had ik niet durven dromen. Ik zie dat Anita en Matthew ook heel dankbaar zijn. Ze zeggen het wel meerdere keren per dag tegen me: ‘thank you very much for helping us….’ Het is voor hen echt een nieuwe start van hun leven.” 

Om netjes voor de dag te komen bij haar nieuwe werkgever gaat Anita maandagmiddag naar de kapper. Matthew is daar al geweest. Hij droomt nu van het halen van zijn brommerrijbewijs zodat hij een stuk mobieler wordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie